ΚΑΣ: «Κατεβαίνει» το δεκαώροφο ξενοδοχείο στη Μακρυγιάννη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χθες υπέρ της καθαίρεσης των τελευταίων δύο ορόφων ενός ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, που «κρύβει» την Ακρόπολη.

Πρόκειται για το δεκαώροφο ξενοδοχείο που έχει κτιστεί επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού, στην περιοχή Μακρυγιάννη, για το οποίο οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι αλλοίωνε το τοπίο, εμποδίζοντας τη θεά προς τον ιερό βράχο.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της καθαίρεσης δύο ορόφων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή». Αν και η συνεδρίαση για το ζήτημα ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, τελικά ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τη σύνθεση του συμβουλίου έλειπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου.

Η υπόθεση του ξενοδοχείου είχε λάβει μεγάλη έκταση την άνοιξη του 2019 και απασχόλησε το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού μετά από αίτημα των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για αισθητική αλλοίωση της περιοχής. Την πρωτοβουλία των ντόπιων είχε τότε υποστηρίξει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Μιλώντας για τη γνωμοδότηση, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολίασε πως το ΚΑΣ συμφώνησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» τη συνεδρίαση διάρκειας 6 ωρών. Η ίδια εκτίμησε πως ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να ζητήσει αποζημίωση, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι «σαφώς μικρότερη» από την αξία του μνημείου.

Το έκτισαν χωρίς να ελεγχθεί από το ΚΑΣ

Όπως διαπιστώθηκε, η τελική μελέτη ανέγερσης του κτιρίου δεν είχε περάσει ποτέ για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ, όπως θα έπρεπε, και οι λόγοι γι’ αυτό τέθηκαν υπό ξεχωριστή διερεύνηση.

Αν και μέλη του Συμβουλίου έκαναν αυτοψία στο κτίριο, το ΚΑΣ είχε αποφύγει τότε να λάβει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Για τους χειρισμούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην υπόθεση είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Αργότερα, για την ίδια υπόθεση είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ. τόσο η προϊσταμένη της εφορείας, Ελένη Μπάνου, όσο και τέσσερις ακόμη αρχαιολόγοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν κατά της έκδοσης οικοδομικών αδειών τόσο για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όσο και για ένα ακόμα, στην οδό Μισαραλιώτου, που δεν έχει ακόμα ανεγερθεί, αλλά με βάση τα σχέδια θα διαθέτει εννέα ορόφους. Στη χθεσινή συνεδρίαση, υπ’ όψιν του ΚΑΣ τέθηκε και ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2019, το ΣτΕ έκανε τελικά δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων, ακυρώνοντας την άδεια του δεκαώροφου ξενοδοχείου και την προέγκριση για το άλλο ξενοδοχείο, κρίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται «το χαμηλότερο δυνατό ύψος στα κτίρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη».

Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο σημείωνε πως, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο έλεγχος της δόμησης ήταν ακόμη πιο επιτακτικός, καθώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης.

Από τον περσινό Μάρτιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναστείλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για ψηλά κτίρια, αλλά η παράταση λήγει στις αρχές Μαΐου. Τώρα, η εταιρεία πίσω από το δεύτερο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου περιμένει τον καθορισμό των όρων δόμησης για να προσαρμόσει το μέγεθος του κτιρίου.

Related posts

«Μπράβο, Γυναίκα!» : Μια Μοναχική Μητέρα Πέντε Παιδιών Αγόρασε Ένα Εγκαταλελειμμένο Σπίτι Και Το Μετέτρεψε Σε Παραμύθι!

Άφησε τα γκολ ο Δημήτρης Πέλκας, άνοιξε ξενοδοχείο στη Χαλκιδική και είναι η επιτομή της πολυτελείας

Θυμίζει παλάτι: Ο Αντετοκούνμπο αγόρασε βίλα από το.. μέλλον στο Ψυχικό αξίας 10.000.000€