Έχει χαρακτηριστεί και ως ένα από τα πιο ωραία κτίσματα της Ελλάδας.
Η ζωή του Πάτρικ Λη Φέρμορ είναι κάτι περισσότερο από ταινία. Ίσως, να αποτελεί το τέλειο πρότυπο για όποιον ή όποια θα ήθελε να συνδυάζει την καλή ζωή με την περιπέτεια.
To ΒΒC τον έχει περιγράψει ως ένα κράμα Τζέημς Μποντ και Ιντιάνα Τζόουνς.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1915. Ανήσυχος μαθητής δεν πέρασε εύκολα σπουδαστικά χρόνια μεγαλώνοντας μακριά από τους γονείς του.
Αντιγράφω ένα κομμάτι από τη wikipedia ορισμένα στοιχεία γι΄αυτόν: «Στην ηλικία των 18, ο Λη Φέρμορ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, από το Χουκ της Ολλανδίας έως την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, με λίγα ρούχα, το Βιβλίο Αγγλικών Στίχων της Οξφόρδης και ένα τόμο των Ωδών του Οράτιου. Κοιμόταν όπου έβρισκε, είτε σε αχυρώνες και καλύβες βοσκών, είτε σε σπίτια της αριστοκρατίας της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και σε μοναστήρια. Δύο από τα περιηγητικά του έργα, Η εποχή της Δωρεάς (1977) και το Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά (1986), περιγράφουν με λεπτομέρειες το ταξίδι του.
Ο Λη Φέρμορ έφθασε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου 1935, και συνέχισε το ταξίδι του κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου. Τον Μάρτιο, ενεπλάκη με την εκστρατεία των βασιλικών δυνάμεων στη Μακεδονία ενάντια στη δημοκρατική εξέγερση του 1935. Στην Αθήνα, συνάντησε την Μπαλάσα Καντακουζηνού (Bălaşa Cantacuzino), Ρουμάνα ευγενή της οικογένειας των Καντακουζηνών, την οποία και ερωτεύτηκε. Έζησαν σε έναν παλαιό νερόμυλο, έξω από την πόλη, που έβλεπε προς τον Πόρο. Εκείνος έγραφε και εκείνη ζωγράφιζε. Αργότερα μετακόμισαν στο Μπάλενι , τον οίκο της οικογένειας των Καντακουζηνών στη Μολδαβία, έως το ξέσπασμα του Β’ Π.Π.»
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην αρχή χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς ως σύνδεσμος στην Αλβανία. Στη συνέχεια, επειδή γνώριζε ελληνικά, πέρασε στην Ελλάδα. Μάλιστα, προσγειώθηκε τρεις φορές με αλεξίπτωτο στην Κρήτη. Εκεί, ζώντας δύο χρόνια ως βοσκός, οργάνωσε το αντάρτικο της περιοχής, με μεγαλύτερη επιτυχία την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε από τις Αρχάνες του Ηρακλείου. Στη συνέχεια από την υπέροχη παραλία Περιστερέ στο Νότιο Ρέθυμνο τον παρέδωσαν στους συμμάχους στην Αίγυπτο.
Το 1944 γνωρίζει για πρώτη φορά την Τζόαν, φωτογράφο στο επάγγελμα. Θα ζήσουν μια ελεύθερη σχέση μέχρι το 1968 που θα παντρευτούν. Εντωμεταξύ το 1962 θα αγοράσουν 9 στρέμματα με ελιές στην Καρδαμύλη και θα ξεκινήσουν να χτίζουν το περίφημο σπίτι τους. Εκεί ο Φέρμορ θα γράψει μερικά από βιβλία του, μεταξύ των οποίων και η «Μάνη». Παρά τα στρατιωτικά του ανδραγαθήματα, στην ιστορία θα μείνει ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους εκπρόσωπους της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.