Κάπνισμα: Έκτακτη ανακοίνωση – Απαγορεύεται σε απόσταση 5 μέτρων

Μόνο έπειτα από συναίνεση μπορεί κάποιος να ανάψει τσιγάρο σε δημόσιο χώρο – Η απόσταση από άλλους για κάπνισμα θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 μέτρα στην Ιταλία – Σύντομα σε όλη την Ευρώπη παρόμοια μέτρα
«Στοπ» στο τσιγάρο θα πουν σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο της Ιταλίας έπειτα από απόφαση της δημοτικής αρχής για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όταν ο καπνιστής βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους πολίτες.

Είναι μια τακτική που σε λίγο καιρό θα εφαρμόσουν πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες και πολύ πιθανόν και η Ελλάδα.

Η πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου με την επιβλητική μπαρόκ αρχιτεκτονική, τις φινετσάτες πλατείες, τα μουσεία, λέει «basta» στο κάπνισμα σε μία προσπάθεια να προστατευτεί η δημόσια υγεία, να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να περιοριστεί η ρύπανση από τα αποτσίγαρα που καταλήγουν σε πεζοδρόμια, πάρκα και δρόμους.

Συσκευή αποτρίχωσης ποδιών και σώματος και ξεμπέρδεψες. Απόκτησε την τώρα
Επαγγελματική Αποτρίχωση
Ανακαλύψτε το στρώμα των ονείρων σας τώρα έως και -40%. Έως & 36 άτοκες δόσεις.
Media Strom
Το Τορίνο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ιταλικών και ευρωπαϊκών πόλεων και θεσπίζει απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους ανθρώπους, εκτός αν προηγηθεί «ρητή συγκατάθεση».

Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα παρουσία παιδιών ή εγκύων και όσοι δεν συμμορφωθούν με τον κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ σε δύο εβδομάδες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ.

Η τοπική La Stampa αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τροποποιήθηκε ο κανονισμός 221 της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος θεσπίζει την απαγόρευση του καπνίσματος «σε κάθε περίπτωση παρουσία παιδιών ή εγκύων γυναικών και σε κάθε υπαίθριο χώρο σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από άλλα άτομα, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους».

Ο περιορισμός αφορά σε τσιγάρα, πούρα, πίπες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άτμισμα σε στάσεις λεωφορείων, υπαίθριες εκδηλώσεις, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Στέφανο Λο Ρούσο, το μέτρο αποτελεί «κανόνα κοινής λογικής και σεβασμού προς τους άλλους. Πρόκειται για σεβασμό προς εκείνους που δεν καπνίζουν και είναι ένας τρόπος προώθησης μιας κουλτούρας αμοιβαίου σεβασμού. Το Τορίνο δεν είναι η πρώτη πόλη που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία και πιστεύω ότι και άλλες θα το πράξουν. Φυσικά, κάθε κανονισμός προβλέπει κυρώσεις, αλλά ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ο σεβασμός προς τους άλλους.».

Η απόσταση… ευγενείας που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από το δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσε πρόταση του δημοτικού συμβούλου Σίλβιο Βιάλε, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για θέμα σεβασμού προς τους μη καπνιστές, αλλά και ένδειξη καλής συμπεριφοράς. Εξάλλου, όπως είπε «έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι άνθρωποι κάπνιζαν παντού, στους κινηματογράφους, σε κάθε συνάντηση και σε κάθε σπίτι. Καπνίζω; Τότε μετακινούμαι. Σήμερα, ακόμη και οι πιο μανιώδεις καπνιστές δεν καπνίζουν στο σπίτι, αλλά πηγαίνουν στο μπαλκόνι, στο παράθυρο ή στην αυλή».

Ο Βιάλε εξέφρασε την ελπίδα το μέτρο να λειτουργήσει θετικά στην μάχη κατά των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα και να ενισχύσει την υπεύθυνη στάση των καπνιστών σχετικά με την ρίψη αποτσίγαρων σε ανοιχτούς χώρους.

Οι πόλεις «smoke free»
Όπως αναφέρει το δίκτυο Sky TG 24 εν αναμονή ενός εθνικού νόμου που θα κατοχυρώνει τους περιορισμούς στο κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους –το υπουργείο Υγείας μελετά πρόταση νόμου-κάθε δήμος θεσπίζει τον δικό του κανόνα: Στο Μιλάνο και τη Μόντενα ισχύει η απαγόρευση καπνίσματος σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους πολίτες, καθώς και σε πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, στάδια ή νεκροταφεία.

Το 2021 στο Βολάνο του Τρεντίνο ξεκίνησε η εκστρατεία «Volanonfuma» (Το Βολάνο δεν καπνίζει) με αφίσες σε όλη την πόλη να υπενθυμίζει ότι επιβάλλεται ποινή 25-250 ευρώ σε όποιον καπνίζει σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε σχολεία, αθλητικά κέντρα, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το κάπνισμα απαγορεύεται και στα 8 χλμ. αμμώδους παραλίας του Μπιμπιόνε στο Βένετο, ενώ η Νάπολη είπε «no» στο τσιγάρο το 2007 σε πάρκα και δημόσιες εκδηλώσεις.

Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη δεν επιτρέπεται το τσιγάρο σε ανοιχτούς χώρους, ενώ η Νέα Υόρκη υιοθέτησε ανάλογο μέτρο το 2011.

Κάπνισμα: Οι χώρες με τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας
Κάπνισμα: έρευνα της Compare the Market AU εξέτασε τον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και τα έσοδα από τα τσιγάρα και τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα.

Με τόσες πολλές πληροφορίες γύρω από τους κινδύνους του τσιγάρου, είναι ανησυχητικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συνήθεια αυτή εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως, ποιες χώρες εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη κουλτούρα καπνίσματος;

Για να το αναλύσει αυτό, η νέα έρευνα της Compare the Market AU εξέτασε τον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και τα έσοδα από τα τσιγάρα και τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα.

Η Σερβία, κατέλαβε την πρώτη θέση στον δείκτη με συνολική βαθμολογία 3,008 και τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος μεταξύ των 115 χωρών που αναλύθηκαν, με το 39% του πληθυσμού να καταγράφεται ως καπνιστής το 2023.

Αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 0,8% τα τελευταία 3 χρόνια, ο επιπολασμός του καπνίσματος εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Δυστυχώς, η Σερβία έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, 113 ανά 100.000 άτομα, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Η είδηση της ημέρας

Η Κίνα ήταν η επόμενη χώρα στη λίστα με συνολική βαθμολογία 2,634 και με πάνω από 273 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τσιγάρα για τη χώρα – στην πραγματικότητα, ένα στα τρία τσιγάρα που καπνίζονται στον κόσμο καπνίζεται στην Κίνα!

Ωστόσο, τα ποσοστά καπνίσματος στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 0,5%, από 23,5% σε 23% τα τελευταία 3 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η χρήση τσιγάρων μειώνεται. Είναι ενδιαφέρον ότι η Κίνα έχει επίσης σχεδόν τα μισά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα από τη Σερβία, 57 ανά 100.000 άτομα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κροατία (2.598), η Βουλγαρία (2.530) και η Ουγγαρία (2.473) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Παραδόξως, στην Κροατία, τα ποσοστά καπνίσματος αυξήθηκαν κατά 0,5% τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις διάφορες αντικαπνιστικές εκστρατείες και την αύξηση των φόρων στα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά καπνίσματος τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ουγγαρία έχουν αντίστοιχα μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια.

Όσον αφορά τις χώρες στις οποίες τα ποσοστά μειώνονται περισσότερο, η Αυστρία, η οποία κατέλαβε την 30ή θέση στη συνολική λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 2,7% χαμηλότερα τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Αυστρία εισήγαγε μια ολοκληρωμένη πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος το 2019, η οποία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες, επηρέασε σαφώς την υιοθέτηση του καπνίσματος. Εναλλακτικά, η Ιορδανία και η Κροατία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο, μόνο ελαφρώς οριακά.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Hannah Norton, εκπρόσωπος της Compare the Market AU, δήλωσε: «Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι παγκοσμίως αποδεκτοί ως αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας, από τους πνεύμονες έως το δέρμα.

Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, με επικρατέστερες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από την κοινωνική αποδοχή μέχρι την έλλειψη ενεργών και επιθετικών εκπαιδευτικών και προληπτικών προγραμμάτων.

Ωστόσο, η μελέτη μας ενισχύει τη σχέση μεταξύ του επιπολασμού του καπνίσματος και των ποσοστών καρκίνου, δείχνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από το να αρχίσουν τη συνήθεια αυτή».

«Εάν είστε καπνιστής, είναι σημαντικό να διατηρείτε τις άλλες πτυχές της υγείας σας όσο το δυνατόν πιο βέλτιστες- αλλά να θυμάστε ότι ακόμη και αν δεν είστε καπνιστής, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει, γι’ αυτό αποφύγετε να βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν άλλοι. Και, αν θέλετε να κόψετε τη συνήθεια, τότε κοιτάξτε να δείτε τι πρωτοβουλίες προσφέρει η πόλη ή/και η χώρα σας, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει βοήθεια και υποστήριξη εκεί έξω για εσάς».
Η αναλυτική μελέτη βρίσκεται ΕΔΩ

Κάπνισμα: Αν το κόψετε σε αυτή την ηλικία, θα είναι σαν να μην το ξεκινήσατε ποτέ
Μια νέα έρευνα δίνει ελπίδες για πλήρη ίαση από το κάπνισμα, τουλάχιστον στους νεότερους.

Να ανατρέψει όσα ξέραμε γύρω από την επιρροή του τσιγάρου και του καπνίσματος στην υγεία μας έρχεται έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι σταματούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, εμφανίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους καπνιστές.

Κάποιος που κόβει το τσιγάρο έως τα 35 του, έχει παρόμοια θνησιμότητα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του, δείχνει μια μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για την τρίτη έρευνα που συμπεραίνει ότι έως τα 35 είναι η ιδανική ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Αλλά ακόμη κι εκείνοι που σταματούν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία, πάλι έχουν σημαντικό όφελος, αν και η πρόωρη θνησιμότητα τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση όσους το έκοψαν νωρίς.

Όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει πάντως από τότε που κάποιος σταμάτησε να καπνίζει, τόσο περισσότερο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου του πλησιάζει τα ποσοστά ενός μηδέποτε καπνιστή.

Έτσι, κάποιος που κόβει το τσιγάρο σε ηλικία 45 έως 44 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ όποιος το κόβει στα 45 έως 54 του, έχει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Οpen”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 551.000 άτομα 25 έως 84 ετών (καπνιστές, πρώην καπνιστές και μηδέποτε καπνιστές), εκ των οποίων σχεδόν 75.000 είχαν πεθάνει.

Σε σχέση τους μηδέποτε καπνιστές, οι νυν καπνιστές βρέθηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από συγκεκριμένες αιτίες (καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια), κάτι που ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του