Παίρνει μόνο 1 λεπτό και σώζει ζωές: Γιατρός εξηγεί τα σοβαρά λάθη που κάνουν όλοι όταν τους δαγκώσει φίδι

Ένας 50χρονος, κάτοικος ενός χωριού στο Δήμο Ερυμάνθου, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», μετά το δάγκωμα από οχιά. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έλαβε αντιδηλητηριακή αγωγή, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του δηλητηρίου της οχιάς.

Οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή του, περιμένοντας την αντίδρασή του στη θεραπευτική αγωγή. Φαίνεται ότι το δηλητήριο της οχιάς ήταν εξαιρετικά τοξικό για τον οργανισμό του, έχοντας ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται ότι είχε αιμορραγικό σοκ την πρώτη ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του έχει βελτιωθεί από το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων ετών βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όταν δαγκώθηκε από φίδι, πιθανότατα οχιά, σε ένα χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βόλο. Το παιδί έπαιζε έξω από την εκκλησία του χωριού, όπου είχε πάει με τη γιαγιά του, όταν δέχθηκε το δάγκωμα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και διακομίστηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη είδη φιδιών, όπως η οχιά, ο σαπίτης και το αγιόφιδο.
Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Metropolitan μας δίνουν οδηγίες σχετικά με τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε περίπτωση δάγκωματος από φίδι, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε προκειμένου να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασής μας.

Αναλυτικά οι οδηγίες:
Κρατήστε την ψυχραιμία σας.
Είναι επιτακτικό να γνωρίζετε ότι οι οχιές στην Ελλάδα δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η δράση του δηλητηρίου τους είναι κυτταρολυτική και όχι νευροτοξική, όπως, για παράδειγμα, το δηλητήριο της κόμπρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρέμβει ιατρικό προσωπικό και να μεταφερθεί ο πάσχων σε νοσοκομείο.

Ακόμη, ο αυξανόμενος πανικός αυξάνει την πιθανότητα μιας εσφαλμένης αντίδρασης που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς και τον καρδιακό ρυθμό, δημιουργώντας έτσι έναν επιπλέον παράγοντα που προωθεί την διάδοση του δηλητηρίου, επιταχύνοντας τη μεταβολή των φυσιολογικών λειτουργιών και την πρόοδο των συμπτωμάτων.

Ελέγξτε το δάγκωμα.
Το δάγκωμα της οχιάς αφήνει μια διπλή πληγή, με δύο χαρακτηριστικά σημάδια που είναι παράλληλα. Αυτή η παρατήρηση είναι περισσότερο σημαντική για ειδικούς και ενήμερους επιστήμονες. Ακόμα κι αν δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει τα συγκεκριμένα σημάδια, είναι σημαντικό να μην αναλαμβάνει κίνδυνο και να ακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία βήμα-βήμα.

– Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ρούχο που ίσως έρθει σε επαφή με την περιοχή του δαγκώματος καθώς αυτή πρήζει (η περιοχή αναμένεται να πρηστεί ανεξαρτήτως).

– Πρέπει να κρατήσετε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο και χαμηλά από το επίπεδο της καρδιάς. Αποφύγετε να τρέξετε για να ζητήσετε βοήθεια. Αντί αυτού, καλέστε βοήθεια και περιμένετε να έρθει ή ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

– Μην πειράζετε το σημείο του δαγκώματος, μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα γύρω από αυτό και μην προσπαθήσετε, με καμία περίπτωση, να απομακρύνετε το δηλητήριο.

– Αποφύγετε το πίεσμα στην περιοχή του δαγκώματος, την εφαρμογή πάγου, το δέσιμο του δαγκωμένου μέλους, τη λήψη (και τη διάθεση) παυσίπονων (εκτός από την παρακεταμόλη) και τη χρήση αλκοόλ.

Συστήνεται να απευθυνθείτε σε νοσοκομειακή δομή, έχοντας προηγηθεί η τήρηση σε όλες τις παραπάνω οδηγίες. Σημειώστε ότι αυτές οι οδηγίες ισχύουν και για την περίπτωση που το θύμα του δαγκώματος είναι το κατοικίδιό σας: θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις ακολουθήσετε και να το μεταφέρετε σε κτηνίατρο.

Καλό θα είναι να θυμάστε ότι:
Τα φίδια είναι ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, οι οχιές αντιδρούν αρνητικά στις υψηλές θερμοκρασίες (παρόλο που την άνοιξη μπορεί να τις δούμε να ηλιοθερμολαβούν), επομένως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ενεργές κυρίως τη νύχτα. Σε περίπτωση που συναντήσετε οχιά, η οποία είναι ένα αργόκινητο είδος, θα παραμείνει ακίνητη προκειμένου να μην καταντηθεί αντιληπτή.

Αν διακρίνει ότι έχει γίνει αντιληπτή, προσπαθεί πρώτα να απομακρυνθεί ταχύτατα. Σε περίπτωση που αισθανθεί απειλητική παρουσία τόσο κοντά της ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί, εκδηλώνει έντονη άμυνα, συρίζοντας δυνατά, παίρνοντας στάση άμυνας και είναι έτοιμη να δαγκώσει.

Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν πριν το καλοκαίρι: ειδικότερα την άνοιξη, οι οχιές δεν αναχωρούν εύκολα, επιτίθενται πιο εύκολα αν αισθανθούν απειλή και το δηλητήριό τους είναι πιο τοξικό από ό,τι σε άλλες εποχές του χρόνου.

Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι παρά την αρνητική εικόνα που μπορεί να έχουμε γι’ αυτά, όλα τα φίδια, συμπεριλαμβανομένων των οχιών, είναι πολύτιμα για την ισορροπία των οικοσυστημάτων στα οποία συμμετέχουν. Το δηλητήριό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την παραγωγή φαρμάκων που σώζουν ζωές, πολύ περισσότερα από αυτά που φοβόμαστε ότι μπορεί να κλέψουν ή πράγματι κλέβουν (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 έως το 2014, 6 άνθρωποι πέθαναν από δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα, και αυτά λόγω βεβαρημένης υγείας).

Related posts

Πέθαvε πασίγνωστος Έλληνας δημοσιογράφος

ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ: Σκοτώθηκε πριν λίγο

Ασύλληπτη τραγωδία, τουλάχιστον 11 νεκροί: Βγήκαν στο μπαρ να διασκεδάσουν και κάηκαν ζωντανοί, θρήνος σε μια ολόκληρη χώρα