Αύξηση τιμών: Οι Έλληνες «κόβουν» το σουβλάκι – Πήγε 3,50 ευρώ, πτώση 30% στο delivery

Αύξηση τιμών: Απογοήτευση από τους πολίτες

Στα 3,5 ευρώ έχει φτάσει το σουβλάκι, ένα καθιερωμένο ελληνικό “street food”, με τον κόσμο πλέον να μειωνει τις παραγγελιες του εως και 30% λογω της ακριβειας που εχει δημιουργηθει τους τελευταίους μήνες και φαινεται πως αυτά ειναι μονο η αρχή.

Μετα την βενζινη λοιπον, η ακρίβεια “χτύπησε” και το αγαπημένο street food των Ελλήνων Περικοπές ακόμη και στο πιο προσιτό φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι, δείχνουν οι παραγγελίες μέσω delivery, καθώς η τιμή στο τυλιχτό σουβλάκι έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 3,20 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στα νησιά πωλείται ακόμη και πάνω από 3,5 ευρώ. Η ακρίβεια φαίνεται πως έχει χτυπήσει και το αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα των Ελλήνων με τις τιμές των κρεάτων να έχουν αυξηθεί – ακόμη και το φθηνότερο κοτόπουλο έχει πάρει την ανηφόρα – οι τιμές του ηλιέλαιου που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα αυξάνονται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα το κόστος ενέργειας πιέζει ασφυκτικά τις επιχειρήσεις.

Οι νέες αυξήσεις τιμών έχουν φέρει και μείωση παραγγελιών

Η πτώση στις παραγγελίες εκτιμάται ότι φτάνει και το 30% σε σύγκριση με πέρυσι. «Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί», λέει ο Νίκος Αγγελουσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής. Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε αυξηθεί κατά 10 – 15% σε σχέση με την τιμή του το περασμένο φθινόπωρο και πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά. Αντίστοιχα με το «τυλιχτό» έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες και πιο αραιές, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%, ενώ μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι. Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.

Ανησυχία για περισσότερες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα

«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές. Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις», σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη, ενώ βάσιμοι φαίνονται οι φόβοι των καταναλωτών ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν να πληρώνουν το «τυλιχτό» σουβλάκι 4 ευρώ.

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του