Αγία Βαρβάρα: Ένα γλυκό προς τιμήν της – Πώς να το φτιάξετε

Αγία Βαρβάρα: Ένα γλυκό προς τιμήν της – Πώς να το φτιάξετε

Αγία Βαρβάρα: Ένα παραδοσιακό γλυκό-φαγητό της Θράκης

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες.

Για να την «γλυκάνουν» σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το λένε «ΒΑΡΒΑΡΑ».

Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Στους Χριστιανούς η παρασκευή της «Βαρβάρας» καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται «ΒΑΡΒΑΡΑ».

Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.

(σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.

Αγία Βαρβάρα: Ένα γλυκό προς τιμήν της – Πώς να το φτιάξετε

Μέθοδος εκτέλεσης του γλυκού προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας

  • Πλένουμε καλά και μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι σε νερό.
  • Σουρώνουμε την επόμενη μέρα και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό που να το σκεπάζει και βράζουμε περίπου για 30 λεπτά ανακατεύοντας που και που ή μέχρι να μαλακώσουν οι σπόροι του σιταριού τελείως.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε επιπλέον αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
  • Στο τέλος, θέλουμε να έχει μείνει το στάρι βρασμένο και να υπάρχει και λίγο ζουμί ακόμα ώστε να το δέσει μετά το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά συνεχώς περιμένοντας να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  • Θέλουμε η υφή της βαρβάρας να είναι σαν αραιή κρέμα ή σαν καλά χυλωμένο ριζότο.
  • Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε μεγάλο μπολ με σουσάμι, κανέλα και καρύδια.

Tip

Πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά το σιτάρι ώστε να φύγουν όλα τα χώματα που τυχόν υπάρχουν.

Το αλεύρι το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέσα σε ένα τηγανάκι σκέτο ανακατεύοντας το καλά. Δεν θέλουμε να πάρει πολύ χρώμα απλά να γίνει λίγο πιο σκούρο.

Προτεινόμενα