Αποκάλυψη: Πώς κάηκε η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσά με μόλις 2 μποφόρ

by Τόνια Τζαφέρη
Αποκάλυψη: Πώς κάηκε η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσά με μόλις 2 μποφόρ

Αποκάλυψη για τη φωτιά: Πώς κάηκε η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσά με μόλις 2 μποφόρ

Αποκάλυψη για τη φωτιά: Άφωνους όλη την χώρα έχουν αφήσει οι χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη. Οι χειρότερες αναμνήσεις από την φωτιά στο Μάτι, είχαν ξυπνήσει. Ευτυχώς όμως για καλή μας τύχη, δεν υπήρξαν θύματα και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες  ζωές.

Ωστόσο η οικολογική καταστροφή και οι υλικές απώλειες είναι τεράστιες.Το πρώτο δίωρο της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη Αττικής. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 Bf και ριπές στα 5 Bf.

Αποκάλυψη: Πώς κάηκε η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσά με μόλις 2 μποφόρ

Λόγω όμως του ότι η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά σε πυκνή και εξαιρετικά ξηρή, εξαιτίας του καύσωνα και της ανομβρίας, δασική έκταση. Σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά να ανέπτυξε μια επαγωγική στήλη. Η οποία θέρμανε τον υπερκείμενο αέρα και προκάλεσε ισχυρά ανοδικά ρεύματα.

Παρόλο που αυτή επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία (το δικό της μικροκλίμα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τους επιφανειακούς ανέμους. Οι οποίοι με τη σειρά τους καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων.

Αποκάλυψη: Πώς κάηκε η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσά με μόλις 2 μποφόρ

Επιπλέον, στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, υπάρχει και μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες πχ. από κουκουνάρια). Η οποία είναι ικανή να εκτινάσσεται σε εκατοντάδες μέτρα, δημιουργώντας νέες εστίες.

Περισσότερες αποκαλύψεις για τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Συμπερασματικά, αν και είχαμε μια μικρή αύξηση της έντασης του επιφανειακού ανέμου χθες το μεσημέρι, η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από τον συνοπτικό άνεμο, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι αυτή εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Ήμασταν τυχεροί που δεν επικράτησαν συνθήκες του Ματιού, όταν ριπές ανέμων 100-120 χλμ/ώρα, σαν πύρινο παραπέτασμα, σάρωσαν τα πάντα μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Γλιτώσαμε το ολοκαύτωμα «από Άγιο».

Προτεινόμενα