Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Σημαντική διάκριση για το μουσείο που κατάφερε να ξεχωρίσει στις προτιμήσεις των επισκεπτών
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Πολύ ευχάριστη είδηση τόσο για την Πέλλα όσο και για την Ελλάδα γενικότερα. Το διεθνές ταξιδιωτικό σάιτ Tripadvisor, δίνει το συγκεκριμένο βραβείο σε διάφορα αξιοθέατα, επιχειρήσεις και μέρη για επίσκεψη ανά τον κόσμο που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα θετικά σχόλια των επισκεπτών.
Η επικεφαλής Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, κα. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, δήλωσε τα εξής «ειδικά φέτος εξαιτίας της πανδημίας, η διάκριση από το Tripadvisor είναι εξαιρετική για όλους. Έρχεται να ανταμείψει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό. Συγχαρητήρια σε όλους τους υπαλλήλους, ειδικά στο προσωπικό Ασφαλείας και καθαριότητας».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2020, καθώς είχε κλείσει προηγουμένως εξαιτίας του κορονοϊού.
Η κα. Τσιγαρίδα ανέφερε επίσης «Θέλαμε να νιώθουν όλοι ασφαλείς. Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά αποφασίσαμε να μην το βάλουμε κάτω».
Μερικές πληροφορίες για τις θεματικές ενότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας
Η καθημερινή ζωή στην Πέλλα είναι η πρώτη θεματική ομάδα της έκθεσης. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα συγκαταλέγονται τα ψηφιδωτά δάπεδα από τις οικίες του Θεού Διονύσου, καθώς και η αρπαγή της Ελένης από την Μακεδονική Πέλλα.
Η δεύτερη θεματική ομάδα αφορά στη δημόσια ζωή στην Πέλλα. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές στην Αγορά και σχετίζονται με τη διοίκηση της πόλης (νομίσματα, επιγραφές, γλυπτά, εμπόριο).
Η τρίτη θεματική ομάδα αποτελείται από ψηφιδωτά από τα Ιερά της Πέλλας (τα Ιερά του Ντάρον, της Μητέρας των Θεών και της Θεάς Αφροδίτης, το Θεσμοφόριο) και διάφορα άλλα ευρήματα όπως αγγεία, επιγραφές και μεταλλικά αντικείμενα.
Η τέταρτη θεματική ομάδα είναι τα ευρήματα από τα νεκροταφεία της πόλης. Υπάρχουν τάφοι από την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, τις Γεωμετρικές και Αρχαϊκές περιόδους (9ος – 6ος αιώνας π.Χ.), την Κλασσική Εποχή (5ος – 4ος αιώνας π.Χ.) και την Ελληνιστική Περίοδο (3ος – 2ος αιώνας π.Χ). Τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα των κατοίκων (Δωρική Ελληνική γλώσσα) και τα ταφικά έθιμα.
Τέλος, η πέμπτη θεματική ομάδα αποτελείται από την γκαλερί του παλατιού και παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική μορφή του παλατιού, καθώς και τη ζωή αλλά και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ώρες λειτουργίας:
- Δευτέρα 8.00 – 20.00
- Τρίτη 12.00 – 20.00
- Τετάρτη 8.00 – 20.00
- Πέμπτη 8.00 – 20.00
- Παρασκευή 8.00 – 20.00
- Σάββατο 8.00 – 20.00
- Κυριακή 8.00 – 20.00