Όπως έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν μερικοί τρόποι για εξοικονόμηση ρεύματος αλλά υπάρχουν και αρκετά λάθη που κάνουμε στο κλιματιστικό μας και τελικά καίμε περισσότερο ρεύμα.
Τα 4 βασικά λάθη που κάνουμε με το κλιματιστικό
Τα τέσσερα βασικότερα λάθη που κάνουμε με το κλιματιστικό και τα οποία οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
1) Λάθος θέση τοποθέτησης του κλιματιστικού
Αρχικά η επιλογή της θέσης τοποθέτησης του κλιματιστικού συχνά γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα, τοποθετώντας το κλιματιστικό κοντά σε συσκευές που παράγουν έντονη θερμότητα ή σε θέσεις όπου ο αέρας χτυπά απευθείας στους ανθρώπους, το σύστημα αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο. Όσον αφορά την εξωτερική μονάδα, η τοποθέτησή της σε μέρη εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία ή με εμπόδια μπροστά της μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας.
2) Αλόγιστη και υπερβολική χρήση του κλιματιστικού
Ένα συχνό λάθος είναι η ενεργοποίηση του χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Το κλιματιστικό συχνά παραμένει ανοιχτό όταν ο ένοικος δεν βρίσκεται πια στο χώρο που είναι δροσερός, σπαταλώντας έτσι ενέργεια χωρίς λόγο. Είναι λάθος να έχουμε το κλιματιστικό ανοιχτό όταν δεν είμαστε στον χώρο.
3) Λάθος στη ρύθμιση της θερμοκρασίας
Η ρύθμιση του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία είναι ένα ακόμα λάθος που αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10°C έως 12°C. Για κάθε βαθμό πάνω από αυτή τη διαφορά, η κατανάλωση του κλιματιστικού αυξάνεται από 6% έως 8%.
Μια ενδεδειγμένη θερμοκρασία χώρου είναι αυτή των 25°C με 26°C όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 36°C με 38°C.
Παραδείγματος χάρη, όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 40°C, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής για να μειώσουμε την αίσθηση θερμοκρασίας στον χώρο. Αντί να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία στους 26°C, τη ρυθμίζουμε στους 29°C και με τον ανεμιστήρα έχουμε την αίσθηση δροσισμού σαν να ήταν 26°C, επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 22%.
4) Η μη συντήρηση του
Η παραμέληση της τακτικής συντήρησης και του σωστού καθαρισμού του κλιματιστικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό δεν επιφέρει μόνο μειωμένη διάρκεια ζωής του μηχανήματος ή διάφορες βλάβες, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα, την υγιεινή, και την απόδοση λειτουργίας του κλιματιστικού.
Όταν τα φίλτρα και τα εσωτερικά εξαρτήματα είναι βρώμικα, το κλιματιστικό πρέπει να δουλέψει πιο «σκληρά» για να επιτύχει τα επιθυμητά επίπεδα δροσιάς, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.
Η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός διασφαλίζουν ότι το κλιματιστικό λειτουργεί αποδοτικά και με λιγότερη κατανάλωση, βοηθώντας έτσι και στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.