Διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γαλλίας: “Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έφεραν διαδηλώσεις για ακρίβεια και πληθωρισμό”

by Τόνια Τζαφέρη
Διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γαλλίας: “Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έφεραν διαδηλώσεις για ακρίβεια και πληθωρισμό”

Γαλλία: Έντονες διαμαρτυρίες για την ακρίβεια που όλο και αυξάνεται

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει και αυτή έντονο πρόβλημα πληθωρισμού και ακρίβειας με χιλιάδες πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που «βουλιάζει» τη χώρα, επιπτώσεις που προήλθαν από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Μακρόν προς τη Ρωσία.

Μάλιστα, με δεδομένο τον καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, τα κόστη ενέργειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των Γάλλων πολιτών αναμένεται να εκτοξευθεί!

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Μακρόν κυβερνά με την ανοχή της πλειοψηφίας μετά από τα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Τι δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ για την κατάσταση στην Γαλλία και την Ευρώπη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγώνα της Δύσης για να μην ξεφύγει η κατάσταση, είναι η δήλωση το Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να «αντέξουν» απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας», δήλωσε τη Δευτέρα, στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γαλλίας: “Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία έφεραν διαδηλώσεις για ακρίβεια και πληθωρισμό”

«Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των δημοκρατιών. Είμαι βέβαιος ότι πιστεύει πως οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν μήπως μια εχθρότητα στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Περισσότερες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Γαλλία

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να «συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως πρέπει να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία», δήλωσε

«Ασφαλώς υπάρχει αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των διατροφικών προϊόντων. Αυτό είναι η άμεση συνέπεια του πολέμου», παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όμως όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου», υπογράμμισε.

Τις αβελτηρίες της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης υπό τη σκιά του ενδεχομένου να μην ανοίξει η στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream, τις οποίες έχει επισημάνει το Newsbomb.gr, καταγράφει σε άρθρο-κόλαφο ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που «ανησυχεί για τους επόμενους μήνες».

«Η διαφοροποίηση των προμηθευτών δεν θα είναι αρκετή: η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο» προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Φατίχ Μπιρόλ.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία» εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΕΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου».

Αν και ο κ. Μπιρόλ παρατηρεί «πρόοδο» για την απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση εντούτοις επισημαίνει ότι αυτή «δεν είναι αρκετή, κυρίως από πλευράς ζήτησης, για να μην βρεθεί η Ευρώπη σήμερα σε μια απίστευτα επισφαλή κατάσταση».

Διαμαρτυρίες στην Γαλλία: Τι θα ακολουθήσει από χειμώνα με την ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Γηραία Ήπειρος θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί με αποθέματα γεμάτα κατά 90%.

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και επί του παρόντος υπό συντήρηση, θα επανεκκινηθεί από τους Ρώσους την Πέμπτη 21 Ιουλίου, και αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Όπως »δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή», αναφέρει ο Μπιρόλ.

Απέναντι σε αυτό, ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις «κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα