Δημήτρης Τσούπης: Ο γιατρός που άφησε πίσω του παχυλούς μισθούς για να γίνει αγροτικός γιατρός
Δημήτρης Τσούπης: Aγροτικό ιατρό με προϋπηρεσία σε κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας διαθέτει εδώ και μια εβδομάδα η Κάσος.
Ο λόγος για τον καταξιωμένο καρδιοχειρουργό Δημήτρη Τσούπη. Ο γιατρός ο οποίος άφησε πίσω τους παχυλούς μισθούς των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και τις ανέσεις της Αθήνας. Τα άφησε πίσω για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 1.100 ακρίτες.
Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσούπης επιλέγει να ασκήσει το λειτούργημά του σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής, αφού τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε Σέριφο και Νίσυρο, με τους κατοίκους και τους δημάρχους αμφότερων να προσπαθούν να τον κρατήσουν στον τόπο τους με συλλογή υπογραφών και επιστολές στο υπουργείο Υγείας!
Ο λόγος που έκανε τον Δημήτρη Τσούπη να πάρει την απόφαση να γίνει αγροτικός γιατρός
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ίδιος εξηγεί τα κίνητρα πίσω από την απόφασή του να τιμήσει τον όρκο που είχε δώσει στον Ιπποκράτη προ 30 και πλέον ετών υπηρετώντας σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Και όλα αυτά μετά από μια λαμπρή καριέρα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού: «Ηθελα ανέκαθεν να ασκώ την ιατρική χωρίς συμβιβασμούς.
Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αρνηθεί να πάρω χρήματα από ασθενείς για επεμβάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωναν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Οταν μια κατάσταση μπορώ να την αντιμετωπίσω μόνος μου, με τα μέσα που διαθέτω, προτιμώ να το κάνω, χωρίς να στείλω έναν ασθενή σε κάποιο άλλο νησί με μεγαλύτερο νοσοκομείο ή στην Αθήνα επειδή φοβάμαι. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους αυτούς μπορείς να τους προσφέρεις πάρα πολλά».
Ακόμα ένας λόγος που συνέβαλε στην απόφαση του Δημήτρη Τσούπη
Πέραν των παραπάνω ο Δ. Τσούπης τονίζει ότι ένας ακόμα λόγος που τον ώθησε στην απόφασή του είναι το… Αιγαίο! «Με ηρεμεί η θάλασσα», λέει, προσθέτοντας πως σε έναν τόσο όμορφο και ήσυχο τόπο έχει χρόνο να απολαύσει το διάβασμα και τη φύση. «Ξαναζώ τα νιάτα μου. Οι κάτοικοι εδώ με καλοδέχτηκαν και είναι όλοι τους ευγενέστατοι. Η αμεσότητα και η σχέση που χτίζει ένας γιατρός με τους ασθενείς σε τέτοια μέρη είναι μοναδική. Δεν είμαι και πιτσιρίκος πια να πηγαίνω στα μπαράκια. Είμαι 62 ετών. Θέλω ποιότητα και ηρεμία στη ζωή μου. Εδώ την έχω. Είμαι γεμάτος», περιγράφει.
Οσον αφορά τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό. Και αυτό αφού η συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Πολεμικό Ναυτικό είναι άψογη, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο είναι επαρκώς εξοπλισμένο, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο (που ήταν ο άνθρωπος που τον έπεισε να μεταβεί στο νησί) αναμένεται σύντομα να αποκτήσει έναν πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο καραντίνας, κατόπιν δωρεάς ντόπιου εφοπλιστή.
«Αυτό που δεν έχουμε είναι δωμάτιο ανάνηψης και πολύ προσωπικό για να μπορούμε να λειτουργούμε το ιατρείο σε 24ωρη βάση» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως στο πλευρό του έχει έναν νεαρό απόφοιτο Ιατρικής που επίσης πραγματοποιεί το αγροτικό του, έχοντας υπηρετήσει εκεί και τη στρατιωτική θητεία του και τον οποίο περιγράφει ως άριστο επιστήμονα.
Τέλος, ο έμπειρος καρδιοχειρουργός αναφερόμενος στις ανάγκες των ακριτικών νησιών υπογραμμίζει πως είναι γνωστές και χρόνιες.
Αφορούν στη σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. «Η Αθήνα πρέπει να προσέξει τους ακρίτες. Φυλάνε κυριολεκτικά Θερμοπύλες και είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Οι λεονταρισμοί Ερντογάν στην πόρτα μας δεν μας τρομάζουν. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», καταλήγει.