H παραγωγή στο ελαιόλαδο φέτος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα παραμένει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας στην Κρήτη. Η «διαμάχη» για την τελική τιμή στα σούπερ – μάρκετ έχει ήδη ξεκινήσει.
Συγκεκριμένα, η τιμή του τενεκέ κλειδώνει γύρω από τα 120 ευρώ για τα 17 κιλά. Μια τιμή που στα σούπερ μάρκετ «παίζει» γύρω στα 10 ευρώ το λίτρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες εκτιμήσεις με στοιχεία που περιλαμβάνουν τόσο τον όγκο της παραγωγής, την εξέλιξη των τιμών και τα αποθέματα όσο και τις καταναλωτικές τάσεις και το εμπόριο.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι παραγωγοί εισπράττουν τις χαμηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές το αγοράζουν στις ακριβότερες τιμές. Σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ, η τρέχουσα εκτίμηση για τη νέα σοδειά αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στους 250.000 τόνους.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, φαίνεται η πτωτική τους πορεία σε όλες τις αγορές, με μεγάλη όμως ένταση στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία διορθώνουν αλλά με ήπιο ρυθμό και ήδη βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα:
Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, το Νοέμβριο, διαμορφώνεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 6,15 ευρώ και στην Ιταλία στα 8,61 ευρώ:
Η τιμή του ελαιολάδου για τους παραγωγούς φτάνει φέτος τα 5,50 ευρώ έως 6 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κυμαίνονταν μεταξύ 8€ και 8,50€ το κιλό. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι περισσότεροι φοβούνται ότι αυτή η μείωση στις τιμές δεν θα φτάσει τελικά στην τσέπη του καταναλωτή. «Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 5,30€, ενώ στα σούπερ μάρκετ η τιμή φτάνει τα 14€», τονίζει ένας ακόμη παραγωγός.