Ελλάδα κρούσματα: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα
Ελλάδα κρούσματα: Χθες ανακοινώθηκαν 1.913 νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό στη χώρα. Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 28 ενώ οι διασωληνωμένοι παρέμειναν 357. Τις τελευταίες μέρες, τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν είναι διόλου απίθανο να ξεπεράσουν και τα 2.000 τη μέρα.
Προς το παρόν, σήμερα οι νέες μολύνσεις αναμένεται και πάλι να είναι υψηλές και να φτάνουν περί τα 1.800 κρούσματα. Σχεδόν δεδομένη είναι η παράταση του lockdown. Με το ερώτημα να είναι εάν θα παραταθεί ως τις 8 ή τις 15 Μαρτίου.
Πάντως οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προτείνουν παράταση 2 εβδομάδων. Για παράδειγμα, ο κ. Δερμιτζάκης λέει ότι είναι μονόδρομος η παράταση 2 εβδομάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Θωμαΐδης αναφέρει «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown. Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα».
Πέρα από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αναμένονται και σήμερα στην Ελλάδα, ανησυχία επικρατεί για τις μεταλλάξεις
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης ανέφερε σχετικά με τις μεταλλάξεις «Οι μηχανισμοί μετάδοσης που οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι εξαιρετικά γρήγοροι, όπως δείχνει η υπερ-μετάδοση και η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων που προήλθαν από αυτές μέσα σε ελάχιστες μέρες τόσο στα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όσο και πανελλαδικά, και προβλέπεται να αυξηθούν ταχύτατα τις επόμενες μέρες».
Επίσης πρόσθεσε σχετικά με τη χρήση των μασκών, «Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να “χτιστεί’ μια ουσιαστική ανοσία του πληθυσμού. Κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι, θα πρέπει να φοράμε παντού και σωστά. Όσο το δυνατόν καλύτερες μάσκες προστασίας, όπως χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλότερης προστασίας. Και να αποφεύγονται οι μάσκες περιορισμένης προστασίας, όπως οι υφασμάτινες. Θα πρέπει τέλος να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις. Η παραμονή σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους που παρατηρείται ακόμη και μικρός συνωστισμός».