Ελληνας καθηγητής: Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ.
Η πανδημία βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς τα νέα δεδομένα φέρνουν ιδιαίτερη ανησυχία για τους επόμενους μήνες, αφού η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου στα νοσοκομείο και η άφιξη της νέας μετάλλαξης στην χώρα φέρνει όλο και περισσότερες αρνητικές προβλέψεις. Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας από το Τορόντο του Καναδά, βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ και προειδοποίησε:
«Κανείς δεν θέλει να ακούει για πισωγυρίσματα και όλοι είναι εξαντλημένοι αλλά οι επιδημιολογικές καμπάνες είναι πολύ δυνατές για να αγνοηθούν. Θα ζήσουμε πρώτη φορά παραλλαγή που μπορεί να φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων, προειδοποίησε από το Τορόντο του Καναδά ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς και ειδικά για την Ελλάδα και την διάδοση της παραλλαγής Όμικρον ανέφερε:
«Τα αναχώματα είναι να τρέξουμε για αναμνηστική ή καλύτερα συμπληρωματική δόση, ενώ για τους ανεμβολίαστους ο χρόνος τελείωσε, γιατί τεράστιο κομμάτι θα μολυνθεί τον επόμενο μήνα».
Περισσότερες δηλώσεις από τον Γιάννη Πρασσά για την πανδημία
«Υπό τον κίνδυνο να σηκωθεί πελώριο κύμα κρουσμάτων και να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία θα δεχτούν πρωτοφανείς πιέσεις ενώ δεν υπάρχει περιθώριο με 700 διασωληνωμένους. Θα μολυνθεί και υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τεράστια κενά, ενώ απαιτείται το μάξιμουμ.
Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ. Αυτό είναι το διακύβευμα, ενώ ακόμη και στη Νορβηγία ζήτησαν από το στρατό να βοηθήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος για την τρίτη δόση εμβολιασμού», επισημαίνει ο καθηγητής.
Αναμένεται πρώτη φορά τέτοιο τσουνάμι μολύνσεων και μπαίνουμε σε κατάσταση συναγερμού και στον Καναδά, παρ’ όλο που είμαστε στο 90% διπλοεμβολιασμένοι και το ΕΣΥ μας δεν έχει πίεση, με το πολύ 6 θανάτους ημερησίως τους 4 τελευταίους μήνες.
Ομως με την Όμικρον, τα κρούσματα διπλασιάζονται κι έχουν πάει ξαφνικά στα 1500 από 400- 500, είπε ο Γιάννης Πρασσάς.
“Η ανοσία όπως η εθνική άμυνα συγκροτείται με αεροπορία, ναυτικό και πεζικό”, Γιάννης Πρασσάς
Αεροπορία είναι τα αντισώματα που κρατούν εκτός των κυττάρων τον ιό, όμως η Όμικρον κρύβεται από την αεροπορία. Ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα με την τρίτη δόση ενισχύει τις άλλες δύο γραμμές άμυνας,το κυτταρικό πεζικό και ναυτικό, δηλαδή τσιμεντώνει την ανοσία».
Δεν ήταν τόσο μεγάλος πληθυσμός ευάλωτος στην μετάλλαξη Δέλτα, προσθέτει ο καθηγητής.
«Τα παιδιά είναι σε μικρότερο ρίσκο, αλλά εμβολίασα ήδη την πεντάχρονη κόρη μου και θεωρώ ότι είναι καλή ευκαιρία να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά ότι οι μεγάλες συλλογικές κρίσεις απαιτούν και ενσυναίσθηση.
Ας περάσουμε μετά τον εμβολιασμό από ένα κέντρο ανοσοκατασταλμένων, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι εκτός από το δικό τους καλό, κοιτάνε και το κοινό. Ας μην κάνουμε τα παιδιά τοξικά, ας χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με την υγεία. Πέντε εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας».