Ελληνικά λεμόνια :Σαπίζουν στα δέντρα και εισάγουμε Τούρκικα

Ελληνικά λεμόνια : Σαπίζουν στα δέντρα και εισάγουμε Τούρκικα

Ελληνικά λεμόνια : Καταγγελίες που σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναδούμε, μας φέρνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ). Όπως ανακοινώνει στον Τύπο, τα Ελληνικά λεμόνια μένουν στα δέντρα να σαπίζουν και οι μεγαλέμποροι εισάγουν λεμόνια από την Τουρκία. Και δεν είναι μόνο αυτό, τα Τουρκικά λεμόνια ραντίζονται με επικίνδυνα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Στιχομυθία μεγαλέμπορου οπωροκηπευτικών Αθηνών με συνάδελφο του από επαρχία:
Έμπορος επαρχίας: Τι θα γίνει; υπάρχει λεμόνι στην περιοχή, να κόψω;
– Να μην κόψεις κιλό, φέραμε λεμόνι από την Τουρκία.
– Μα εδώ υπάρχει πολύ λεμόνι και είχα υποσχεθεί ότι θα κόψουμε την άλλη εβδομάδα
– Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό. Λεμόνι θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο !!!
Έμπορος επαρχίας: Μα, θα μεγαλώσει και θα είναι άχρηστο.
Έμπορος Αθηνών: Και εμένα τι με νοιάζει;
Ωτακουστής: μέλος του ΙΝ.ΚΑ. που μας μετέφερε αγανακτισμένος την συνομιλία.

Ελληνικό προϊόν θα κοπεί όταν τελειώσει το τούρκικο! Εάν το ελληνικό αχρηστευτεί δεν νοιάζει τον μεγαλέμπορο που προμηθεύει την αγορά. Η αγορά χωρίς να το γνωρίζει θα αναγκαστεί να καταναλώσει το τούρκικο λεμόνι και θα αφήσει το ελληνικό να πεταχτεί, να σαπίσει στο χωράφι.

Εμείς γνωστοποιούμε τον ανωτέρω διάλογο και για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών γνωστοποιούμε ότι:

– Τα τούρκικα αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς απαγορεύσεων χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών με αυτό της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες απαγορευμένα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ελεύθερα στην Τουρκία.

Τούρκικες εισαγωγές επικρατούν κατά των ελληνικών λεμονιών

Τόνοι τουρκικών αγροτικών προϊόντων επιστράφηκαν λόγω ανίχνευσης επικίνδυνων χημικών από την Γερμανία, την Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τις πληροφορίες αυτές με επιστολή μας προς τον Ε.Φ.Ε.Τ. ζητήσαμε εντατικούς και ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία.

Ζητάμε από τον υφυπουργό ανάπτυξης την έκδοση υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή. Ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την χώρα προέλευσης κάθε τροφίμου ή προϊόντος που έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

Οι καταναλωτές να ρωτούν την προέλευση των προϊόντων που σκοπεύουν να αγοράσουν και την αποφυγή αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων από άλλες χώρες, εάν τα αντίστοιχα παράγονται στην χώρα μας.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει από περιοχή σε περιοχή η φετινή συγκομιδή λεμονιών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά μέσο όρο οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Παρουσιάζοντας μια σημαντική πτώση από τις αρχικές τιμές. Σε αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς, έχουν συμβάλει για ακόμα μια φορά οι μεγάλες εισαγωγές προϊόντος από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Λακωνίας, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, καταγράφεται “στροφή” στην καλλιέργεια λεμονιών.

Καλλιέργεια ελληνικών λεμονιών στην Λακωνία

«Οι τιμές μέχρι και αυτήν τη στιγμή είναι σε καλά επίπεδα και η ζήτηση είναι καλή. Η παραγωγή ωστόσο φέτος είναι μειωμένη όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή της περιοχής μας.

Για μια καλή χρονιά σε σχέση με πέρσι κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Θεοδώρου, από την Οργάνωση Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου. «Η συγκομιδή ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Η φετινή χρονιά σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές και την ζήτηση είναι καλύτερη μέχρι στιγμής αφού στην περιοχή μας η παραγωγή είναι μειωμένη (30 – 40%).

Οι τιμές ξεκίνησαν από 65 λεπτά του κιλό και τώρα βρίσκονται στα 50 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές από την Τουρκία και γι’ αυτό είχαμε και αυτή την μικρή μείωση της τιμής. Ελπίζουμε όμως ότι φέτος τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα προηγούμενα χρόνια που οι τιμές κατρακυλούσαν στα 20 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Βασίλη Καρέλης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει: «η τιμή την περίοδο αυτή έχει πέσει στα 35 λεπτά και μάλιστα τα λεμόνια μας δεν πωλούνται (η τιμή ξεκίνησε από 1 ευρώ το κιλό).

Προβλέψεις της CLAM για τα Ελληνικά λεμόνια

Τέλος κατά την Γενική Συνέλευση της CLAM. Στις 16 και 17 Οκτωβρίου, στη Μαδρίτη, ανακοινώθηκε ότι η παραγωγή λεμονιών στις χώρες της Μεσογείου αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην χώρα μας η παραγωγή λεμονιών αναμένεται ελαφρώς μόνο μειωμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CLAM – στους 55.000 τόνους (πέρσι 55.500).

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το σκόρδο: ΝΑΙ, Υπάρχει λαθρεμπόριο σκόρδου. Μην μιλάμε μόνον ως “θύματα”, καθώς έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης και καθόλου ευκαταφρόνητο: Η Ελλάς θύμα και βιοπειρατίας.

Related posts

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε γνωστός ηθοποιός

Σοκ για τον αιφνίδιο θάνατο του Κώστα Χιώτη

Επανεμφάνιση λύκων στον Ταΰγετο μετά από έναν αιώνα