Νοσοκομείο Αττικόν: Νέα χειρουργική επέμβαση, έδωσε ελπίδα σε πολλές μανούλες
Νοσοκομείο Αττικόν: Νέα χειρουργική επέμβαση, έδωσε ελπίδα σε πολλές μανούλες. Στις 15 Ιουνίου του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκε μία καινοτόμα επέμβαση, για τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα της Ελλάδος. Η ομάδα της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών χειρούργησε έμβρυο μέσα στην μήτρα.
Το 28 εβδομάδων έμβρυο έπασχε από σοβαρού βαθμού συγγενή διαφραγματοκήλη, μια βαριάς μορφής συγγενή δυσπλασία του διαφράγματος. Η δυσπλασία αυτή επέτρεπε σε κοιλιακά όργανα να εισχωρήσουν στην θωρακική κοιλότητα, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή διαμόρφωση του πνεύμονα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαν εισχωρήσει στη θωρακική κοιλότητα, στο έντερο, στο στομάχι και το ήπαρ του εμβρύου.
Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της κλινικής και καθηγήτριας Σοφίας Καλανταρίδου, από τον υπεύθυνο της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαΐδης», Γεώργιο Παπαιωάννου σε συνεργασία με Ιταλούς γιατρούς από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Μιλάνου. Με την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής στο Ιατρικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, Κύπρου Νικολαΐδη, σχεδιάστηκε η ενδομήτρια επέμβαση.
Η δύσκολη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του νοσοκομείου Αττικόν περιλάμβανε τρεις φάσεις
Παρόλο που η καθαυτή επέμβαση διήρκησε περίπου μισή ώρα, η όλη διαδικασία έφτασε στις δύο ώρες. Στην πρώτη φάση οι γιατροί έπρεπε να αλλάξουν την θέση του μωρού γιατί ήταν με το κεφάλι κάτω. Στην δεύτερη πραγματοποίησαν ένεση νάρκωσης στο μπράτσο του εμβρύου, κάτι πραγματικά δύσκολο διότι το έμβρυο κουνιόταν διαρκώς μέσα στην μήτρα. Τέλος στην τρίτη και τελική φάση με τη χρήση εμβρυοσκοπίου (ένα είδος λαπαροσκοπικού εργαλείου) οι χειρούργοι μπόρεσαν να εισέλθουν στον αμνιακό σάκο. Χάρη στην υπερηχογραφική καθοδήγηση, το εμβρυοσκόπιο πέρασε από το στόμα του εμβρύου βαθιά φτάνοντας στο ύψος του θώρακα. Όταν είχαν πλησιάσει στον διχασμό της τραχείας, πέρασαν ένα μικρό μπαλονάκι, το οποίο φούσκωσαν με αέρα. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αποφράξουν την τραχεία και η ενδομήτρια επέμβαση ήταν επιτυχής.
Καθ’ όλη την διάρκεια του χειρουργείου η μητέρα ήταν ξύπνια καθώς είχε υποβληθεί σε τοπική αναισθησία με επισκληρίδιο. Παρόλο που οι γιατροί της είχαν δώσει την επιλογή της διακοπής της κύησης, εκείνη πίστεψε στο αποτέλεσμα της επέμβασης.
Το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στην θεραπεία, ωστόσο η κατάσταση απαιτεί στενή παρακολούθηση μέχρι τον τοκετό.
Σύμφωνα με τον γιατρό Γ. Παπαιωάννου, θα ακολουθήσει άλλη μια ενδομήτρια επέμβαση για να αφαιρεθεί το μπαλονάκι, ενώ μετά τον τοκετό θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης.