Επίδομα Διακοπών 2022: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πως θα πάρετε άμεσα και με μια απλή αίτηση 300 ευρώ

Επίδομα Διακοπών: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Nεο επίδομα ετοιμάζει η κυβέρνηση για μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για διακοπές στην χώρα, ακόμη και για εκείνους που δεν είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Το νέο voucher θα χορηγείται άμεσα, με μία απλή αίτηση, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς πρόσθετα κριτήρια.

Με σκοπό την τόνωση του εγχώριου τουρισμού σε προσφάτως πληγείσες περιοχές της Ελλάδας, η κυβέρνηση προσφέρει voucher μέχρι 300 ευρώ για διακοπές σε αυτά τα μέρη.

Το ειδικό «ψηφιακό πάσο» που θα φτάνει μέχρι τα 300 ευρώ θα προσφέρεται για διακοπές στις προσφάτως πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Το Voucher αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και χωρίς περιορισμούς, από τη διαμονή, την εστίαση μέχρι και τις τοπικές μεταφορές των δικαιούχων.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα δύο προγράμματα που ξεκινούν μέσα στον Ιούλιο, το νέο ανανεωμένο δηλαδή πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι επίσης αυξημένος και ανέρχεται φέτος στα 35 εκατ. ευρώ.

Πως χορηγείται το νέο επίδομα διακοπών 2022

Το νέο voucher θα χορηγείται άμεσα, με μία απλή αίτηση, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς πρόσθετα κριτήρια και θα αφορά σε όλους όσοι επιλέξουν ως τόπο των φετινών διακοπών τους, τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού, καθώς και τους δήμους ανατολικής και δυτικής Σάμου.

Το Voucher θα είναι 300 ευρώ για όσους επισκεφθούν τη Σάμο και 150 για εκείνους που θα προτιμήσουν τη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα και όπως ορίζει η τροπολογία που έχει περάσει από τη Βουλή:

1. Παρέχεται Οικονομική διευκόλυνση για 2022 από εθνικά σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθε ενήλικο φυσικά πρόσωπο προς σκοπό ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και Βόρεια Εύβοια, οι επλήγησαν από σεισμό 3Οης Οκτωβρίου 2020 και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, αντίστοιχα.

2. Δικαιούχοι είναι όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας βάσει τελευταίας φορολογικής δήλωσης που έχουν υποβάλλει. Ειδικά για τους έγγαμους τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι υπόχρεος υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

3. Ωφελούμενοι των δικαιούχων ορίζονται:

α) τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων για το Φορολογικό έτος 2020 και

β) ο/η σύζυγος του δικαιούχου πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν. Περιπτώσεις συζύγων τέκνων που αμφώτεροι είναι δικαιούχοι κατά έννοια παρ. 2, ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί αίτηση

4. Δεν καθίστανται δικαιούχοι -ωφελούμενοι:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι Πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από αν γίνει, τελικώς, χρήση των ανωτέρω παροχών όχι, καθώς και

Τι ισχύει για τους δικαιούχους του επιδόματος διακοπών 2022

β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι -ωφελούμενοι συνάψουν παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για ΄ίδια χρονική περίοδο.

5. Η οικονομική ενίσχυση υπερβαίνει των τριακοσίων (300) ευρώ για τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και των εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τους Δήμους Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει τι προβλέπεται για το επίδομα αδείας και για την καλοκαιρίνη άδεια των εργαζομένων. Πόσες μέρες δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος και πόσο θα είναι το επίδομα αδείας που θα λάβει.

Από χθες, 1η Ιουνίου, μπήκαμε και ημερολογιακά στο καλοκαίρι και όλοι ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους απαραίτητο εφόδιο για τις οποίες είναι το επίδομα αδείας που καταβάλλεται από τους εργοδότες στους εργαζόμενους.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ ανέλαβε να καταρτήσει έναν χρήσιμο οδηγό για την καλοκαιρινή άδεια, το πώς υπολογίζεται, το πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα. Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Επίδομα διακοπών 2022: “Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος”

Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του.

Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας)

Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένων και το επίδομα αδείας αυτοί υπερισχύουν.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση

Για εκ περιτροπής εργασία

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του