Επίδομα παιδιού: Κόβεται «μαχαίρι» σε χιλιάδες οικογένειες – Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή του

by Maria Giannoutsou
Επίδομα παιδιού: Κόβεται «μαχαίρι» σε χιλιάδες οικογένειες – Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή του

Tι ισχύει με τις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα παιδιού: Ποιες οικογένειες σταματούν να το λαμβάνουν και για ποιες αυξάνεται;
επίδομα-παιδιού-κόβεται-μαχαίρι-σε-208083

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο επίδομα παιδιού με πολλές οικογένειες να το χάνουν εντελώς.

Καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον από 2017-2018 το επίδομα παιδιού, κάτι που σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους, έχει “κουτσουρευτεί” λόγω πληθωρισμού.

Γονείς δύο ανήλικων παιδιών, εμφάνισαν στην περσινή φορολογική δήλωση οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ το οποίο τους εξασφάλισε ετήσια ενίσχυση 672 ευρώ για το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν στη χώρα μας πάνω από 1,2 εκατομμύρια οικογένειες. Στη φετινή φορολογική δήλωση, το οικογενειακό εισόδημα ανεβαίνει στις 31.000 ευρώ λόγω μιας μικρής αύξησης της τάξεως των 1.000 ευρώ. Κι όμως, αυτή η αύξηση θα είναι αρκετή για να μηδενίσει το επίδομα παιδιού και η οικογένεια θα χάσει και τα 672 ευρώ που εισέπραττε κάθε χρόνο ως βοήθημα για την ανατροφή των παιδιών.

Πόσοι θα βρεθούν στη ίδια δυσάρεστη θέση φέτος με τους γονείς που προαναφέρθηκαν; Πολλές δεκάδες χιλιάδες είναι η απάντηση. Πρώτον διότι μπήκαμε πλέον σε περίοδο αυξήσεων του ονομαστικού εισοδήματος (σ.σ κυρίως λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που παρασύρει συνολικά τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα) και δεύτερον διότι ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων το οποίο από μόνο του ισοδυναμεί με μια ετήσια αναπροσαρμογή του εισοδήματος κατά 6 με 7 δις. ευρώ επιπλέον. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το επίδομα παιδιού.

Επίδομα παιδιού: Κόβεται «μαχαίρι» σε χιλιάδες οικογένειες – Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή του

Ποιοι θα είναι πλέον οι δικαιούχοι του επιδόματος
Θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού που θα χάσουν την ενίσχυση (σ.σ υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην χαθεί ολόκληρο αλλά να μειωθεί αισθητά το ποσό); Ναι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό όμως δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες. Ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στο επίδομα παιδιού αλλά αφορούν στην αύξηση του ποσού του επιδόματος ανά τέκνο και όχι στην διεύρυνση της περιμέτρου. Ο στόχος είναι, με το ίδιο δημοσιονομικό κόστος, να λάβουν περισσότερα χρήματα αυτοί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σήμερα, ο γονιός ενός παιδιού θα λαμβάνει μηνιαία ενίσχυση 70 ευρώ (ή 840 ευρώ τον χρόνο) αν έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο (οικογενειακό), αν φτάνει μέχρι τα 17.000 ευρώ θα λαμβάνει 42 ευρώ τον μήνα ή 504 ευρώ τον χρόνο ενώ από αυτό το όριο και πάνω πέφτει η μηνιαία ενίσχυση στα 28 ευρώ. Αν πάλι σπάει και το φράγμα των 26-26.500 ευρώ, τότε το επίδομα μηδενίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά που προαναφέρθηκαν 28 ευρώ, 42 ευρώ και 70 ευρώ για τις φτωχότερες οικογένειες, παραμένουν καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον από 2017-2018 (σ.σ η τελευταία αλλαγή είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση) κάτι που σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους, το επίδομα έχει “κουτσουρευτεί” λόγω του πληθωρισμού. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, σχεδιάζεται η σημαντική αύξηση της μηνιαίας ενίσχυσης, κυρίως για τους γονείς που έχουν ήδη ένα παιδί καθώς ο στόχος είναι αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο και για την απόκτηση του 2ου παιδιού (ή αντίστοιχα του 3ου κλπ).

Ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Προτεινόμενα