Επιστήμονες: Οι ανεμβολίαστοι είστε «εργοστάσια μεταλλάξεων»

Επιστήμονες: Προτρέπουν τον κόσμο να εμβολιαστεί

Επιστήμονες: Δυστυχώς οι μεταλλάξεις και η αύξηση κρουσμάτων φέρνει και πάλι τον κορονοιό, στο προσκήνιο. Και αν νομίζαμε πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, τα τετραψήφια κρούσματα και η γρήγορη μετάδοση της νέας μετάλλαξης. Φέρνουν νέα δεδομένα. Μόνο όπλο το εμβόλιο. Αλλά στην χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι είναι ακόμη η πλειονότητα.

 Οι ανεμβολίαστοι δεν “παίζουν” μόνο με τη δική τους υγεία, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν από κορονοϊό.

Με την μετάλλαξη Δέλτα να έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλο τον πλανήτη και τα ημερήσια κρούσματα σε πολλές χώρες να παρουσιάζουν αύξηση. Οι ειδικοί εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο κορονοϊού.

Κι αυτό διότι οι ανεμβολίαστοι δεν διακινδυνεύουν απλώς τη δική τους υγεία αλλά αποτελούν κίνδυνο για όλους αν μολυνθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόνη πηγή νέων παραλλαγών κορονοϊού είναι το σώμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.

“Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανά εργοστάσια μεταλλάξεων”, δήλωσε στο CNN ο Δρ William Schaffner. Καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

“Όσο περισσότερα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν συμβαίνει αυτό, μεταλλάσσεται και μπορεί να προκύψει μια παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο σοβαρή στην πορεία της” πρόσθεσε.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και ενώ ο κοροναϊός δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μετάλλαξη, αλλάζει και εξελίσσεται.

Οι περισσότερες από τις αλλαγές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ιό, και μερικές μπορούν να τον αποδυναμώσουν. Αλλά μερικές φορές, ένας ιός αναπτύσσει μια τυχαία μετάλλαξη που του δίνει ένα πλεονέκτημα. Καλύτερη μεταδοτικότητα, για παράδειγμα, ή πιο αποτελεσματική αναπαραγωγή ή ικανότητα να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία ξενιστών.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως λειτουργούν οι μεταλλάξεις

Οι ιοί με πλεονέκτημα θα “νικήσουν” άλλους ιούς και τελικά θα αποτελούν την πλειονότητα των σωματιδίων του ιού που μολύνουν κάποιον. Εάν το μολυσμένο άτομο μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον, θα μεταδώσει τη μεταλλαγμένη έκδοση.

Εάν μια μεταλλαγμένη έκδοση είναι αρκετά επιτυχής, γίνεται μια παραλλαγή. Αλλά πρέπει να πολλαπλασιαστεί για να γίνει αυτό. Ένα μη εμβολιασμένο άτομο παρέχει αυτή την ευκαιρία.

“Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτές που παραμένουν είναι αυτές που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Andrew Pekosz. Μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο CNN.

“Κάθε φορά που αλλάζουν οι ιοί, αυτό δίνει στον ιό μια διαφορετική πλατφόρμα για να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις. Τώρα έχουμε ιούς που διαδίδονται πιο αποτελεσματικά”.

Οι ιοί που δεν εξαπλώνονται δεν μπορούν να μεταλλαχθούν.

Παραλλαγές έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο – η παραλλαγή B.1.1.7 ή Alpha εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Η παραλλαγή B.1.351 ή Beta εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Η παραλλαγή Delta, που ονομάζεται επίσης B.1.617.2, εμφανίστηκε πρώτη στην Ινδία. Και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει πολλές δικές τους παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της B.1.427 ή Epsilon για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και της παραλλαγής B.1.526 ή Eta για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν καλά από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θέλουν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

“Κάθε φορά που βλέπουμε τον ιό να κυκλοφορεί στον πληθυσμό, ιδιαίτερα σε έναν πληθυσμό που έχει θύλακες ανοσοποιημένων ατόμων, εμβολιασμένων ατόμων και θύλακες μη εμβολιασμένων ατόμων, έχετε μια κατάσταση όπου ο ιός μπορεί να δοκιμαστεί”, δήλωσε ο Pekosz.

Γιατί ένα εμβολιασμένο άτομο δεν δημιουργεί μεταλλάξεις σύμφωνα με τους επιστήμονες

Εάν ένας ιός προσπαθεί να μολύνει κάποιον με ανοσία, μπορεί να αποτύχει ή μπορεί να επιτύχει και να προκαλέσει ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πολλαπλασιαστεί ως απάντηση στην πίεση από ένα αρχικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός που θα πετύχει. θα είναι ο ιός που κάνει μια τυχαία αλλαγή που θα τον κάνει να είναι λιγότερο ορατός στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πληθυσμοί μη εμβολιασμένων ανθρώπων δίνουν στον ιό την δυνατότητα όχι μόνο να εξαπλωθεί, αλλά και για να αλλάξει.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μετάλλαξη σε ένα άτομο”, δήλωσε ο Δρ Philip Landrigan, παιδίατρος και ανοσολόγος στο Boston College.

Related posts

«Χλώμιασαν» χιλιάδες οδηγοί: Ανακοινώθηκαν οι τιμές στα τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε ανά κυβικά

Μαρία Σίνα: Η τυφλή σημαιοφόρος με γενική βαθμολογία 20 που συγκίνησε το Πανελλήνιο

Θρήνος στο Ελληνικό τραγούδι: Νεκρός ο σπουδαιότερους και πιο αγαπημένος στιχουργός της χώρας