Έρχεται ακραίος σεισμός στην περιοχή μας; Η προειδοποίηση σεισμολόγου – «Θα είναι 7 Ρiχτερ, εκεί θα χτυπήσει»

Νέα προειδοποίηση για ισχυρό σεισμό που θα επηρεάσει την Κύπρο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από Ιάπωνα ειδικό αυτήν την φορά.

Ο Ιάπωνας ειδικός επί των σεισμών Yoshinori Moriwaki δήλωσε ότι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας εκτείνεται μέχρι την Κύπρο και σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να υπάρξει δόνηση 7 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αναφορές για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη πρόσφατα και ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Δρ. Naci Görür αναφέρθηκε και στα ρήγματα της Αττάλειας, που όμως μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο.

Ο Yoshinori Moriwaki προειδοποίησε για πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά μίλησε για τον κίνδυνο στην Κύπρο. Δηλώνοντας ότι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας εκτείνεται από το Ελαζίγ, το Καχραμανμαράς και το Χατάι στα Άδανα και μετά στην Κύπρο, ο Ιάπωνας ειδικός είπε: «Μπορεί να υπάρξουν περίπου 7 Ρίχτερ στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι μια από τις επικίνδυνες περιοχές από αυτή την άποψη. Μπορώ να πω ότι αυτή η περιοχή είναι η πρώτη».

«Οι σεισμοί στην Τουρκία πάνε ο ένας μετά τον άλλο σαν ντόμινο. Η Bingöl-Karlıova, η Muş και το Bitlis είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή. Η τρίτη περιοχή είναι η πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχουν πολύ λεπτά και μικρά ρήγματα στην πλευρά του Αιγαίου. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν μεγάλοι σεισμοί, αλλά συμβαίνουν συχνά. Η τέταρτη περιοχή είναι η περιοχή του Μαρμαρά. Υπάρχουν περίπου 8 ρήγματα στη Γραμμή Ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας. Όταν σπάσει μία από τις γραμμές του ρήγματος στην περιοχή του Μαρμαρά, μπορεί να συμβεί σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ και αν πολλές από αυτές σπάσουν μαζί, μπορεί να συμβεί σεισμός 7 Ρίχτερ», είπε.

Εφιαλτική εκτίμηση: “Αργά ή γρήγορα θα γίνει ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή – Κινδυνεύει με 8,5 ρίχτερ

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός, μίλησε πρόσφατα στην εκπομπή «Στούντιο 4», για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και εξέτασε το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 8,5 βαθμών, βασισμένος σε ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες παρατηρήσεις.

Αναλύοντας το Ενδεχόμενο Μεγάλου Σεισμού στην Ελλάδα
Κατά την ομιλία του, ο Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις και τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η χώρα έχει δεχτεί στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς και ότι υπάρχει πιθανότητα για μελλοντικούς σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

Κώστας Συνολάκης: Τα όσα ανέφερε

«Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη. Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. Εξαφανίζεται, γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση. Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, στα Φαλάσαρνα, τα οποία είναι μια καταπληκτική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε; Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι»

Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος θέλησε να ρωτήσει ξανά για το ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου σεισμού: «Βεβαίως… Πως υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού: οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις, ενώ το νησάκι στα Χανιά έχει ανυψωθεί περίπου στο 1,80…

Εκεί λες «το είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε». Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών.

Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει.

Ένας λόγος για τον οποίο έχουμε αυτό το πολύ ωραίο τοπίο, σε θάλασσες, πεδιάδες, τα πολύ όμορφα βουνά, είναι γιατί είμαστε ακριβώς στα όρια δύο τεκτονικών πλακών, στο όριο της Ευρωπαϊκής πλάκας. Αυτή νότια της Κρήτης και προς το Ιόνιο, δυτικά από την Πελοπόννησο και προχωρώντας προς τη δυτική Ελλάδα, πηγαίνει από πάνω από την πλάκα της Αφρικής. Τι σημαίνει αυτό;

Γι’αυτό και στην Κρήτη είναι τόσο ψηλά τα βουνά… Η δυτική Κρήτη ανεβαίνει σιγά σιγά. Έχουμε όλες τις ενδείξεις. Κάπου στο ελληνικό τόξο, τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600-800 χρόνια.

Ο τελευταίος που ξέρουμε είναι το 1303 μχ. Τηρουμένων των αναλογιών, κάποια στιγμή θα έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε…, αν το υπολογίσει κανείς σε βάθος χρόνου τη συχνότητα των σεισμών, τότε ανεβαίνει το νούμερο», είπε ο Κώστας Συνολάκης στο Στούντιο 4.

Έρχεται ακραίος σεισμός; Η πρoειδοπoiηση από σεισμολόγους – «Οι κόκκινες περιοχές στην Ελλάδα»
Ο Τούρκος σεισμολόγος καθηγητής, Δρ. Ökmen Sümer, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αποκάλυψε ότι ένας ισχυρός σεισμός για την Τουρκία είναι επικείμενος και ενδέχεται να επηρεάσει και την Ελλάδα.

Πιθανότητα Ισχυρών Σεισμών στη Σμύρνη
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Sümer ανέφερε ότι στη Σμύρνη υπάρχουν περίπου 25 ρήγματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγέθους άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι δηλώσεις του επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Ελλάδα

Τα 25 ρήγματα στην Σμύρνη

Ο λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül και Διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Hurriyet: «Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Έχουμε δύο σενάρια στο ρήγμα της Σμύρνης».

Και τόνισε: «Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο της μεγάλο σεισμό το 1688. Αλλά δεν ξέρουμε ποιο ήταν το όφελος.

«Έρχεται σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ»
Εάν αυτός ο σεισμός συνέβη στο τμήμα Balçova του ρήγματος της Σμύρνης ή αν επηρέασε και τα δύο μαζί με το τμήμα Pınarbaşı, τότε είμαστε άνετοι με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικά εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Uzunada, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός που εντοπίστηκε σε αυτό το ρήγμα ήταν πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Τα ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα

Ο Δρ. Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ ‘όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ ‘όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης»

Related posts

Χαμός στα Ιωάννινα – Τουρκάλα καλλονή προπονήτρια ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα – Οι ψηλοτάκουνες γόβες και το εντυπωσιακό στιλ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ – Πίσω από τα σίδερα η Ειρήνη Μουρτζούκου – Ραγδαίες εξελίξεις

«Δεν θα αντέξω» Ξέσπασε η Ειρήνη Μουρτζούκου για την φυλακή