Έρευνα ΙΤΕΠ: Ο κορονοϊός αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τα ξενοδοχεία της χώρας την τρέχουσα τουριστική περίοδο
Έρευνα ΙΤΕΠ: Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) πραγματοποίησε μία σημαντική έρευνα. Η έρευνα με τίτλο «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown» δόθηκε στη δημοσιότητα για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτή, ο ξενοδοχειακός κλάδος δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Χαρακτηριστικά, μόνο 6 στα 10 ξενοδοχεία μπόρεσαν να ανοίξουν τις πόρτες στους επισκέπτες φέτος. Ο δε τζίρος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, μιας και είναι λιγότερα από 2,8 δις ευρώ. Σε αντίθεση, την περασμένη τουριστική χρονιά, ο τζίρος ήταν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος με κέρδη ύψους 8,5 δις ευρώ.
Όπως γίνεται εμφανές από τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 67% των ξενοδοχείων εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να τηρήσουν το Υγεινομικό Πρωτόκολλο. Επιπρόσθετα, η έρευνα ανέδειξε ότι το 2019 μετά το πέρα τους lockdown επαναλειτούργησαν 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ποσοστό 59% επί του συνόλου. Τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που επαναλειτούργησαν ανήλθαν στα 3.699.
Απογοητευτικά τα επίπεδα πληρότητας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
Όσον αφορά τη μέση ποσοστιαία πληρότητα, αυτή ανέρχεται μόλις στο 23,1% για τους προαναφερθέντες μήνες. Ενδεικτικό είναι δε, ότι η μέση τιμή ανά διαμονή άγγιξε τα 86 ευρώ. Δύσκολη είναι η περίοδος που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα για πολλούς ξενοδόχους, μιας και 717 ξενοδοχεία αναμένεται να ξανακλείσουν μέσα στο 2020.
Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, παραχώρησε δήλωση σχετικά με την έρευνα στην οποία ανέφερε: «από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 6/7/2020 έως 27/9/2020 και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 2.455 ξενοδοχεία και ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο, την καταγραφή πληρότητας και το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων.