Εστίαση σοκ: Ο κλάδος της εστίασης είναι αυτός που έχει επηρεαστεί όσο κανένας άλλος από την πανδημία
Εστίαση σοκ: Τραγική είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης. Τα μαγαζιά τους είναι κλειστά εδώ και πολλούς μήνες και δυστυχώς δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα.
Οι μεταλλάξεις όλο και αυξάνονται στη χώρα, όπως και τα κρούσματα, ενώ η χώρα είναι πρόσω ολοταχώς για την παράταση του lockdown. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νέα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Από ό,τι φαίνεται, έχει κλειδώσει η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Ενώ εξετάζεται σοβαρά και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Άγνωστο είναι ωστόσο, το τι θα γίνει με τα σχολεία.
Για το χώρο της εστίασης, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δε θα ανοίξει σύντομα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, κ. Γιώργος Χότζογλου, «Η εικόνα είναι πραγματική τραγική. Ζευγάρι Ελλήνων που εργάζονταν στον κλάδο της εστίασης, στην κουζίνα, με ανάρτηση στα social media ζητούν επειγόντως δουλειά, επισημαίνοντας ότι εδώ και δέκα ημέρες κοιμούνται στα παγκάκια. Σε άλλους συναδέλφους κόβουν το ρεύμα, μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση».
Ακόμα πρόσθεσε «Εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στο γύψο, χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν καμία στήριξη. Πήραν ένα επίδομα Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι παρατείνονται τα επιδόματα που λήγουν εμάς ο ΟΑΕΔ μας απάντησε ότι δεν ήμασταν δικαιούχοι αυτής της δίμηνης παράτασης γιατί είχαμε ήδη πάρει μια παράταση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτιο. Συνολικά 2.000 ευρώ εισόδημα για όλο το 2020, δηλ. ούτε 3 ευρώ την ημέρα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει σχετικό πακέτο στήριξης και για αυτούς τους ανθρώπους, πότε θα τους στηρίξει η Πολιτεία».
Τι θα σημαίνει για τον κλάδο της εστίασης, η λήψη νέων μέτρων για τον κορονοϊό και η παράταση του lockdown
Ήδη πολλά είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και θα βάλουν μόνιμα λουκέτο στην επιχείρισή τους. Στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Κολωνάκι, στο Γκάζι, στου Ψυρρή αλλά και στα Βόρεια Προάστεια έχουν βάλει λουκέτα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, αυτή τη στιγμή 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά έσοδα. Επίσης, 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα μόνο για 1 μήνα ακόμα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν για 2 μήνες.
Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βάλουν μόνιμο λουκέτο μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Όσο για τις θέσεις εργασίας, το 75% των εργαζομένων έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας.