Εξαήμερη εργασία: Τι γίνεται αν ο εργαζόμενος αρνηθεί – Πότε επιτρέπεται και τι άλλαξε από χθες

Καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με την εξαήμερη εργασία. Αυξήστε το εισόδημά σας και προστατέψτε τα δικαιώματά σας.

Νόμος 5053/2023: Η εξαήμερη εργασία θεσπίστηκε με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Τι προβλέπει ο νόμος
Η 6η ημέρα εργασίας αμείβεται με προσαύξηση 40%. Σε περίπτωση που η 6η ημέρα είναι Κυριακή ή αργία, η προσαύξηση φτάνει το 115%. Διατηρούνται τα όρια προστασίας των εργαζομένων: 11ωρη ημερήσια ανάπαυση, 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένων υπερωριών) σε 4μηνο.

Πού επιτρέπεται η εξαήμερη εργασία
– Σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και 5θήμερη εργασία για τους εργαζομένους.

– Σε επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και 5θήμερη εργασία, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας (με δήλωση στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»).

Εξαίρεση: Η εξαήμερη εργασία δεν ισχύει στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όπου:
– Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά από Σεπτέμβριο.

– Υπάρχει ήδη Συλλογική Σύμβαση που προβλέπει 6ήμερη λειτουργία με 2 ρεπό.

Εάν ο εργαζόμενος αρνηθεί
Ο εργοδότης δύναται να επιβάλλει την 6ήμερη εργασία, εκτός αν ο εργαζόμενος επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα (αστικός κώδικας). Σε περίπτωση άρνησης, ανοίγει πλαίσιο συζήτησης, με τον εργοδότη να έχει το πάνω χέρι.

Ο εργατολόγος κος Καρούζος, τοποθετούμενος σχετικά για την πιθανότητα άρνησης του εργαζομένου, εξηγεί ότι δεν θα είναι απόλυτα εφικτή καθώς θα προβάλλεται ως υποχρέωση από πλευράς εργοδότη. Ο μόνος λόγος άρνησης «πατάει» πάνω στον αστικό κώδικα. Και μπορεί να γίνει, αν ο εργαζόμενος επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα ή ανάγκη.

«Ο εργοδότης δεν θα ρωτάει, θα αποφασίζει. Αν κάποιος πει ότι δεν μπορεί, προφανώς δεν είναι λόγος απόλυσης, αλλά θα ανοίγει ένα πλαίσιο συζήτησης, στο οποίο, όμως, τη δύναμη εκ του νόμου, θα την έχει ο εργοδότης».

Related posts

Αργούσε να γυρίσει πίσω και τελικά τον βρήκαν νεκpό

Βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 17 λεπτά από τον έναν τερματικό στον άλλον – Όσα είδαμε

Θρήνoς για τη Μαρία – «Έσβησε» στα 49 της χρόνια