Facebook, Instagram και Messenger αποσυνδέονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είδαμε πως η Google -πλέον μας ρωτάει αν θέλουμε οι πληροφορίες μας να μοιράζονται μεταξύ των υπηρεσιών της εταιρίας, όπως η αναζήτηση, το YouTube, το Google Maps και τον Chrome. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον όλες οι εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογικών κολοσσών, πρέπει να δίνουν την επιλογή στον χρήστη για την διαχείριση των δεδομένων τους.

Τώρα έρχεται το νομοσχέδιο της DMA (Digital Markets Act) και πάνω από την Meta, που ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα έρθουν στις δικές της υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, Facebook, Instagram και Messenger, θα μπορούν να αποσυνδεθούν αν το επιθυμεί ο χρήστης, εφόσον βρίσκεται στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά όμως;

Οι χρήστες των υπηρεσιών της Meta θα μπορούν να επιλέξουν αν τα δεδομένα τους θα διαμοιράζονται στους λογαριασμούς τους στο Instagram, το Facebook και τον Messenger, για στατιστικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς. Επίσης οι χρήστες θα μπορούν να έχουν όποια υπηρεσία θέλουν, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας των υπολοίπων. Για παράδειγμα αν θέλετε να έχετε μόνο τον Messenger χωρίς το Facebook, θα μπορείτε κανονικά. Όσοι έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους, θα μπορούν να τους αποσυνδέσουν, ώστε να μην μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους, αλλά ούτε και τις κοινοποιήσεις.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι νέο, αφού οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν όλα αυτά εδώ και καιρό, απλά τώρα αναγκάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να τα κάνει πιο ξεκάθαρα και να το δηλώσει.

Η ουσιαστική διαφορά είναι πως το Facebook MarketPlace και το Facebook Gaming, δεν θα αντλούν δεδομένα από τους λογαριασμούς στο Facebook για να μας προβάλει αγγελίες που μας ενδιαφέρουν, κάτι που πρακτικά θα μειώσει την λειτουργικότητα των υπηρεσιών. Επίσης, αν έχετε λογαριασμό Facebook, αλλά όχι λογαριασμό Messenger, δε θα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους πωλητές των αγγελιών μέσα από την πλατφόρμα, σε περίπτωση που οι αγγελίες δεν έχουν emails, τηλέφωνα ή κάποιο άλλο τρόπο επικοινωνίας.

Εμείς βρίσκουμε αυτή την κίνηση της Ε.Ε. κάπως ανόητη, αφού μειώνει την λειτουργικότητα στις υπηρεσίες που όλοι μας χρησιμοποιούμε και πρακτικά θα μας κάνει την ζωή πιο δύσκολη. Είναι κάτι παρόμοιο με τον GDPR, που πρέπει πλέον όλοι να βλέπουμε τα μηνύματα αποδοχής σε κάθε ιστοσελίδα, χαλώντας την αισθητική της σελίδας και προσθέτοντας ένα ακόμα βήμα για να φτάσουμε στο περιεχόμενο που θέλουμε να δούμε. Την ίδια στιγμή μας παίρνουν τηλέφωνα και μας στέλνουν emails, εταιρίες που δεν έχουμε δώσει ποτέ το τηλέφωνό μας ή το email μας και που πήραν τα προσωπικά μας δεδομένα με πλάγιους τρόπους. Νομοθεσίες για τα μάτια του κόσμου, που δημιουργούν προβήματα τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν.

Related posts

Βόλος: Αυτοκίνητο παpέσupε ΑμεΑ με αμαξίδιο και τον εγκατέλειψε

Βούλιαξε από κόσμο το Mετρό της Θεσσαλονίκης και… φράκαρε

EKTAKTO – Οι Τούρκοι συvέλαβαv σπουδαστές της Σχολής Ικάρων