Φίλιππος Τσίχλης: Ο Έλληνας καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας που καταπολεμά τον καρκίνο

Φίλιππος Τσίχλης: Ο Έλληνας καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας που καταπολεμά τον καρκίνο

Φίλιππος Τσίχλης: Έλληνας γιατρός καταπολεμά τον καρκίνο

O Δρ. Φίλιππος Τσίχλης ανήκει στους πρωτοπόρους που δημιούργησαν και εφάρμοσαν πειραματικά μοντέλα με χρήση ρετροϊών για την ταυτοποίηση και απομόνωση ογκογονιδίων. Είναι καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Ογκολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το έργο του οδήγησε την ταυτοποίηση ογκογονιδίων για τα οποία σήμερα είναι στόχοι αντικαρκινικών θεραπειών. Παράλληλα μελέτησε το φυσιολογικό ρόλο τους στο κύτταρο, ανακαλύπτοντας τη συμμετοχή τους στο μεταβολισμό και τη φλεγμονή και τη σύνδεση αυτών με την καρκινογένεση.

Γεννήθηκε το 1944 στα Χανιά της Κρήτης. Έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968, μετεκπαιδεύτηκε αρχικά στην Παθολογία στο Baylor College of Medicine στο Houston του Texas  και στη συνέχεια στην Αιματολογία στο Tufts-New England Medical Center (σήμερά Tufts Medical Center), στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Στο Tufts Medical Center εργάστηκε ως συνεργάτης/ερευνητής στην Αιματολογία και στη συνέχεια ως επίκουρος καθηγητής. Από το 1980 έως το 1983 εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στη Bethesda των ΗΠΑ, στο εργαστήριο γενετικής των ογκογόνων ιών και ακολούθως από το 1983 έως το 1988 ως ιατρός ερευνητής στο Αντικαρκινικό  Κέντρο Fox Chase στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το 1988 και για τα επόμενα 10 χρόνια υπηρέτησε ως ανώτερο ερευνητικό στέλεχος στο ίδιο κέντρο, ενώ το 1992 αναγορεύτηκε σε Διευθυντή ερευνών στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών.

Παράλληλα, ήταν Εξωτερικός Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Το 1998 εκλέχθηκε καθηγητής Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, ενώ μεταξύ των ετών 2000 και 2002 διετέλεσε διευθυντής Βασικών Επιστημών στο Αντι-καρκινικό Κέντρο Kimmel του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 2002 ως 2018 ήταν Καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Tufts University School of Medicine. Το 2002, επίσης, ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου και διετέλεσε  Διευθυντής του από το 2002 μέχρι το 2018.

Το 2018, εξελέγη καθηγητής της Βιολογίας και της Γενετικής του καρκίνου στο Ohio State University και συν-διευθυντής του προγράμματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Πλήρες Αντι-καρκινικό Κέντρο του ιδίου Πανεπιστημίου, που είναι ένα από τα κορυφαία Αντικαρκινικά Κέντρα της Αμερικής.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον Φίλιππο Τσίχλη, ως αντεπιστέλλον μέλος της, στον κλάδο της «Ιατρικής», σε αναγνώριση της πρωτοποριακής συνεισφοράς του στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών καρκινογένεσης και μέσω αυτών στην ανάπτυξη στοχευουσών θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Φίλιππος Τσίχλης: Ο Έλληνας καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας που καταπολεμά τον καρκίνο

Οι έρευνες του Φίλιππου Τσιχλή για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο καθηγητής Τσίχλης είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές του μελέτες και την συμβολή του στην κατανόηση των δικτύων σηματοδότησης που ρυθμίζουν τη βιολογία των φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων. Οι αρχικές του μελέτες στις από ρετροϊούς επαγόμενες κακοήθειες σε ζώα, οδήγησαν στην ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό μια σειράς ογκογονιδίων. Ένα από αυτά τα ογκογονίδια,  το AKT, κωδικοποιεί μία κινάση, ο λειτουργικός χαρακτηρισμός της οποίας είχε εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στη βιολογία και την ιατρική. Tα ευρήματα των ερευνών του καθηγητού Φ. Τσίχλη είχαν και εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατανόηση της παθογένειας και τη θεραπευτική στόχευση του καρκίνου και άλλων ανθρώπινων ασθενειών.

Σήμερα, το εργαστήριο του καθηγητή ερευνά πως σηματοδοτικά μονοπάτια ρυθμίζουν την επιγενετική του κυττάρου, τον μεταβολισμό του RNA, τον κυτταρικό μεταβολισμό και την ανοσία. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα δεδομένα από παρόμοιες μελέτες και μεθοδολογίες, για να ερμηνεύσει, επεκτείνει και χρησιμοποιήσει το μεγάλο όγκο πληροφοριών πάνω στη βιολογία του ανθρώπινου καρκίνου, που συσσωρεύονται καθημερινά με την ανακάλυψη νέων ισχυρών τεχνολογιών.

O Καθηγητής Τσίχλης μεταξύ άλλων, είναι μέλος συμβουλευτικών επιτροπών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, αλλά και επιτροπών στην Ελλάδα όπως της «Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αναμόρφωση της Έρευνας», της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΒΕΑΑ).

Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών και έχει τιμηθεί με πολυάριθμους τίτλους και βραβεία συμπεριλαμβανομένων των «Zucker Family Research Prize» και του παρασήμου του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» (2014) από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Άσχημα νέα για όλους τους Έλληνες, θα μαγειρεύουν πλέον με σπορέλαιο – Έρχεται το «τέλος» για το ελαιόλαδο

Μου λείπεις μάνα, η μυρωδιά σου, η παρέα σου, όλα σου – Έλα έστω μια μέρα να τα πούμε και μετά φεύγεις ξανά για πάντα»

Σεισμός – Eπεiγov: Τι κάνουμε σε περίπτωση Σεισμού – Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε, Άλλαξαν οι οδηγίες

Θλίψη: Έφυγε από την ζωή γνωστός ηθοποιός – Το ανακοίνωσε ο γιος του

Είναι γεμάτη τατουάζ και δεν της φαίνεται: Η Παπουτσάκη ανέβασε φώτο με μπικίνι κ όλοι μετράνε τατουάζ

Προτεινόμενα