Γεμάτες πλατείες: Συνωστισμός σε Άγιο Παντελεήμονα, Βικτώρια, Μοναστηράκι – Ανησυχία έχει προκληθεί στους ειδικούς (βίντεο)

Γεμάτες πλατείες: Το αδιαχώρητο επικρατεί στις πλατείες της Αθήνας τα βράδια – εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Γεμάτες πλατείες: Οι πλατείες αποτελούν το πιο σοβαρό πρόβλημα ενάντια στο κορονοϊό. Συμφωνα με τις εικόνες συνωστισμού που κατέγραψε το Πρώτο Θέμα στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα αλλά κα την πλατεία στο Μοναστηράκι.

Στην πλατεία στον ‘Αγιο Παντελεήμονα, σε μια περιοχή που έχουν καταγραφεί από την Κυριακή 20 κρούσματα παρουσιάζεται το πρόβλημα του συνωστισμού. Μετανάστες να έχουν ξαπλώσει στα παγκάκια, μητέρες με τα βρέφη τους στα καρότσια κάνουν βόλτες τριγύρω από το προαύλιο της εκκλησίας ενώ κάποιοι άλλοι στέκονται στο συντριβάνι της πλατείας. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των θαμώνων της πλατείας δεν κάνει χρήση της μάσκας και δεν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Το φαινόμενο των γεμάτων πλατειών προκαλεί πονοκέφαλο στη κυβέρνηση και στους ειδικούς

Ίδιες εικόνες παρουσιάζει και η πλατεία στη Βικτώρια. Μητέρες με τα παιδιά τους στα χέρια να κοιμούνται πανω στα στρώματα που έχουν βάλει στην πλατεία για να περάσουν τη νύχτα. Μικρά παιδιά να παίζουν ενώ δεν εφαρμόζεται ουδενί μέτρο προστασίας για τον κορωνοϊό.
Τη Κυριακή το βράδυ είχε γεμίσει από κόσμο και η πλατεία στο Μοναστηράκι στην Αθήνα. Παρόλο που η παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία ήταν αισθητή χθες το βράδυ. Οι αστυνομικοί έκαναν περιπολίες για να επιβλέψουν τον κόσμο για το αν εφαρμόζει τα μέτρα.
Σύμφωνα με τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, έκανε λόγο, το πρωί της Δευτέρας, για υπεράνθρωπη προσπάθεια της αστυνομίας να εφαρμοστούν τα μέτρα με ήπιο τρόπο.

«Αυτό που μπορεί να κάνει ένας αστυνομικός είναι να κόψει πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα πια η ευθύνη του καθενός. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια δοκιμασία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαινοντας ότι «το πρόβλημα είναι στις πλατείες. Συσσωρεύονται μαζικά σε πλατείες».

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι απόλυτα σίγουρο ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.

Δύσκολη θα είναι η μάχη για να περιοριστεί ο κορονοϊός. Αυτό ΄φανηκε άλλωστε με τον πιο σκληρό τρόπο στα επιδημιολογικά στοιχεία με τα οποία περάσαμε από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Αυτό προκύπτει απ’ ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στην Αττική: από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τον μήνα που μας πεέρασ, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αποτελόντας σχεδόν το 52% των συνολικών μολύνσεων, δηλαδή ένα στα δύο κρούσματα.

Έκκληση απευθύνουν οι λοιμωξιολόγοι για τις γεμάτες πλατείες – ανησυχητικά τα δεδομένα που προκύπτουν από τον συνωστισμό


Ο απολογισμός των θυμάτων είναι βαρύς: τον μήνα που μας πέρασε έχουν καταγραφεί 125 θάνατοι. Περίπου το 1/3 του συνόλου των θυμάτων από την ξεκίνημα της επιδημίας. Στα νοσοκομεία υπήρξε εισαγωγή κάθε μέρα 60-80 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν σταθερά. Την Πέμπτη που μας πέρασε οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 89. Αυτός ο αριθμός πλησίασε το ρεκόρ της 5ης Απριλίου όταν οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 93. Ευτυχώς το ρεκόρ του περασμένου Απριλίου δεν ξεπεράστηκε τις δύσκολες ημέρες της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Η είδηση της ημέρας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην έντονη πίεση που δέχεται από την επιδημία. Είναι έτοιμο να υλοποιήσει ένα σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει νέες κλίνες ΜΕΘ, με την αξιοποίηση των δωρεών και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για κορονοϊό.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ, φτιάχνονται με ταχύ ρυθμό. Δυστυχώς ρεαλιστικά θεωρείται δύσκολο να τεθούν προς διάθεση ως το τέλος του έτους. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των υποδομών, δεν θα έχει τελειώσει η διαδικασία προσλήψεων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Σχετικά με τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας αυτές είναι 274 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 126 στην Αττική. Από τις συνολικές κλίνες, την περασμένη Παρασκευή ήταν κατειλημμένες οι 85 με διασωληνωμένους. Από τις 126 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 στην Αττική ήταν κατειλημμένες περί τις 65. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και ότι μπορεί ξαφνικά να ανατραπεί. Έτσι θα βρεθεί να απειλείται η αντοχή και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Related posts

Τραγωδία – Πέθανε ο 38χρονος

Γιατί οι αστυνομικοί αγγίζουν το αυτοκίνητο όταν κάνουν έλεγχο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Το μυστικό αν θα γίνουμε φτωχοί ή πλούσιοι κρύβεται στην παλάμη του χεριού μας