Για να μην την πατήσετε: Τι ισχύει με τα μέτρα σε εστίαση, λιανεμπόριο και εκκλησίες το Πάσχα

Πάσχα: Τι θα ισχύει σχετικά με τα μέτρα της πανδημίας

Μπορεί αρκετοί να περίμεναν την άρση των μέτρων πιο νωρίς, ωστόσο θα έχουν να περιμένουν λίγο ακόμη, καθώς τα περισσότερα μέτρα θα αρθούν κοντά στο Πάσχα.

«Όχι» είπαν οι ειδικοί στην άρση των μέτρων πριν το Πάσχα 2022, με αποτέλεσμα και φέτος, για τρίτη χρονιά, να ισχύσουν περιορισμοί. Σίγουρα, δεν έχουν σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που η χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown, όμως, ειδικά για τους ανεμβολίαστους, συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλεισμοί.

Η κατάργηση, ή «αναστολή των μέτρων» όπως έχει τονίσει ο Θάνος Πλεύρης, θα ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου, δηλαδή από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Με τη νέα ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά, ανεμβολίαστοι θεωρούνται πλέον: Πάσχα 2022

Το αρνητικό rapid test είναι το «διαβατήριο», εδώ πολλούς μήνες, για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα μαγαζιά του λιανεμπορίου, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, ενώ απαγορεύεται να μπουν στους εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, κλπ.

Με τη νέα ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά, ανεμβολίαστοι θεωρούνται πλέον:

  • Όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου και δεν έχουν νοσήσει
  • Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν περάσει έξι μήνες
  • Όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου για περισσότερους από εννέα μήνες πριν

Εκτός από την εστίαση και το λιανεμπόριο, μέχρι και την Πρωτομαγιά, θα απαγορεύεται η είσοδός τους και σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια, ενώ για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Ποια μέτρα ισχύουν για εμβολιασμένους το Πάσχα

Πλήρως εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς ημερομηνία λήξης είναι όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ή την αναμνηστική για όσους έκαναν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Για αυτούς, οι περιορισμοί είναι πλέον ελάχιστοι, αφού το πιστοποιητικό εμβολιασμού τούς ανοίγει τις «πόρτες» σε όλες τις δραστηριότητες.

Ωστόσο, και οι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως και οι ανεμβολίαστοι, πρέπει να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε μέσα μεταφοράς και σούπερ μάρκετ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε πρόσφατες δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά 90,1», για τον εορτασμό του Πάσχα ανέφερε:

«Η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα, υποχρεωτική δεν είναι. Άρα όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος είναι καλό να φοράμε τη μάσκα. Ελπίζουμε και ο Επιτάφιος φέτος και η Ανάσταση να γίνουν κανονικά».

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του