Άγιος Κυπριανός: Ο Άγιος που λύνει τα μάγια – Η Προσευχή του
Ο Άγιος Κυπριανός είναι ένας Άγιος που μπορεί μεν να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός ή δημοφιλής, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με το όνομα του, αλλά είναι ο πρώτος στον οποίο θα προσευχηθεί κάποιος ο οποίος αισθάνεται ότι τον έχει πιάσει το κακό μάτι ή ότι έχει πέσει θύμα κάποιας άσχημης μορφής μαγείας από κάποιον που θέλει το κακό του. Με άλλα λόγια, ο Άγιος Κυπριανός είναι ένας Άγιος ο οποίος συνδέεται πολύ με τη μαγεία και τη προστασία από αυτή ενώ το όνομα του αναφέρεται συχνά και στους εξορκισμούς και πολλοί από αυτούς λαμβάνουν χώρα σε εκκλησίες και παρεκκλήσια αφιερωμένα σε αυτόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θρησκεία μας παραδέχεται τόσο την ύπαρξη της μαγείας και τον δαιμονισμών όσο και του κακού ματιού και αποδίδει όλα τα παραπάνω στους δαίμονες και άλλες σκοτεινά πλάσματα που υπηρετούν τον Σατανά τα οποία είτε μέσω κάποιας επίκλησης – άμεσης ή έμμεσης – είτε μετά από τον κλονισμό της πίστης στον Θεό και την Προστασία του, βρίσκουν ευκαιρία να «προσβάλουν» τους ανθρώπους.
Ο βίος του και η Αγία Ιουστίνη
Η ζωή του Αγίου Κυπριανού συνδέεται άρρηκτα με αυτήν της Αγίας Ιουστίνης, αφού η συνάντηση του μαζί της του άλλαξε τη ζωή ενώ οι δύο Άγιοι μαρτύρησαν και μαζί. Ο Άγιος Κυπριανός έζησε τον 3ο Αιώνα μΧ και δεν ξέρουμε πολλά για τη ζωή του πέρα από το γεγονός ότι στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης κι εξασκούσε το «επάγγελμα» του μάγου. Λέγεται πως ο Κυπριανός δεν ήταν κάποιος ταχυδακτυλουργός ή τσαρλατάνος που εκμεταλλευόταν τον κόσμο αλλά ότι μπορούσε να κάνει μάγια και άλλα παραφυσικά πράγματα με την βοήθεια δαιμόνων ή ακόμη και του ίδιου του Σατανά καθώς βρισκόταν συνέχεια σε επαφή με σκοτεινές δυνάμεις και γνώριζε πολλά για τον αποκρυφισμό και τις σκοτεινές τέχνες.
Κάποια στιγμή, ένας Ρωμαίος αξιωματούχος ζήτησε από τον Κυπριανό να κάνει την όμορφη Ιουστίνα να τον ερωτευτεί τρελά αφού δεν ήθελε να τον παντρευτεί. Κάτι τέτοιο έπρεπε να είναι παιχνιδάκι για τον πανίσχυρο μάγο Κυπριανό αλλά όλες του οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό. Ο ίδιος μίλησε με την Ιουστίνα και αυτή του αποκάλυψε ότι είναι Χριστιανή κι έχει την προστασία του Θεού, οπότε τα μάγια του είναι ανίσχυρα πάνω της. Τότε λέγεται πως ο Κυπριανός ζήτησε από τον ίδιο τον Σατανά να κάνει μάγια στην Ιουστίνα, αλλά του απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατον γιατί η προστασία της ήταν πολύ ισχυρή. Ο Κυπριανός τότε κατάλαβε την παντοδυναμία του Κυρίου, παράτησε τη μαγεία, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό κι έγινε ιερέας.
Ο Κυπριανός χειροτόνησε την Ιουστίνα διακόνισσα με το όνομα Ιουστίνη και μαζί ξεκίνησαν προσπάθειες εκχριστιανισμού των ειδωλολατρών. Όταν ανέβηκε στον Αυτοκρατορικό θρόνο ο Διοκλητιανός όμως, ξεκίνησε σκληρούς διωγμούς κατά των Χριστιανών, στα πλαίσιο των ο οποίων ο Κυπριανός και η Ιουστίνη συνελήφθησαν μαζί, βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.
Προσευχή Αγίου Κυπριανού – Γλωσσοφαγιά, Μάγια & Εξορκισμοί
Εξαιτίας της ανάμειξης του με την μαγεία και τις σκοτεινές δυνάμεις κι επειδή ο Κυπριανός ήξερε πολλά για τους δαίμονες και τις αδύναμίες του αφού ερχόταν συχνά σε επαφή μαζί τους, θεωρείται ο προστάτης όσων η ζωή επηρεάζεται από τον Διάβολο και του υπηρέτες του. Η παρακάτω προσευχή λοιπόν, μπορεί αν βοηθήσει όσους έχουν τέτοια προβλήματα:
Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών ο κρατών καί κυβερνών τά πάντα, Άγιος καί δεδοξασμένος υπάρχεις. Διό Βασιλεύ τών Βασιλευόντων καί Κύριε τών Κυριευόντων δόξα σοί. Ο καθήμενος εν τώ φωτί τώ απείρω καί απροσίτω βροτοίς, όπερ είδον δυνάμεις χιλιάδες καί μυριάδες Αγίων Αγγέλων καί Αρχαγγέλων. Σύ γιγνώσκεις τά κρύφια του ταπεινού δούλου σου Κυπριανού. Ότι ουκ εγίγνωσκον πρότερoν τά σά θαυμάσια Κύριε παντοδύναμε. Σύ ει μόνος Κύριος Ιησούς Χριστός ο Θεός ημών.
Ο ευδοκήσας εξ αναξίου γενέσθαι μέ άξιον καί συζησάμενος τώ εν σοί πόθω καί αγάπη πρός ακοήν τών Αγίων σου Αποστόλων καί Ιερομαρτύρων καί πάντων σου τών Αγίων….
Άγιος Κυπριανός – Απολυτίκιο
Θείας πίστεως, τη φωταυγεία, σκότος έλιπες, της ασεβείας, και φωστήρ της αληθείας γεγένησαι ποιμαντικώς γαρ φαιδρύνας τον βίον σου, Κυπριανὲ τη αθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Όσιε, τον Κτίστην ημὶν ιλέωσαι, ομού συν Ιουστίνη τη Θεόφρονι.