Γράφει ιστορία ο Mητσοτάκης πρωτοστατώντας κατά της Ρωσίας – «Ανήκομεν είς την Δύση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έντονη είναι η συμπαράσταση προς την Ουκρανία

Σε συννενόηση και με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Νάτο, η Ελλάδα συνεχίζει τις κυρώσεις της προς την Ρωσία και μετά την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συνεχίζει με τον αποκλεισμό ρωσικών αεροσκαφών από το εναέριο χώρο της.

Η Ελλάδα από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοστάτησαν κατά της Ρωσίας προκαλώντας εκνευρισμό στο Κρεμλίνο.

Σε μία ακόμη παγκόσμια κρίση η χώρα μας πρωτοστατεί. Από την πρώτη στιγμή που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός χωρίς αστερίσκους και αμφιταλαντεύσεις καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ωμή βία και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Μόσχα.

Ανάλογη στάση κράτησε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στην οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής άμεσων και σκληρών κυρώσεων στην Ρωσία, ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν υγειονομική βοήθεια αλλά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την πλήρη στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την πλήρη στήριξη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, κάτι που αναγνώρισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για “καθαρή θέση” της ελληνικής πλευράς η οποία από την αρχή τάχθηκε υπέρ των ρωσικών κυρώσεων. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί συνεχώς με ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για τον καλύτερο συντονισμό της Ε.Ε. προκειμένου να αποσταλεί όποια βοήθεια χρειαστεί η Ουκρανία.

Ωστόσο οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού φαίνεται να ενόχλησαν το Κρεμλίνο, με την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να καλεί πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης “να συνέλθουν” κατηγορώντας τους για αντιρωσική προπαγάνδα. Στην επίσημη σελίδα της πρεσβείας στο Τwitter αναρτήθηκε ένα επιθετικό κείμενο εναντίον της χώρας μας, κάνοντας συστάσεις για “ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα”. Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός της Μόσχας πως ο θάνατος των Ελλήνων ομογενών προήλθε από Ουκρανούς εθνικιστές.

Τους ρωσικούς ισχυρισμούς κατέρριψε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αποδείξεις για το ποιοι σκότωσαν τους Έλληνες ομογενείς. “Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις”, σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ξεκαθαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας. “Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μία αντίστοιχη συζήτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο τη δεκαετία του ’70, είχε πει κάτι το οποίο εξακολουθεί και ισχύει στο ακέραιο: “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, είτε σας αρέσει είτε όχι”, είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας πράξη στην συνέχεια την πλήρη ταύτιση του με τις αποφάσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Παράλληλα η κυβέρνηση σύναψε δύο ιστορικές αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ ισχυροποιώντας την χώρα μας και αλλάζοντας τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. “Δεν πρέπει να είμαστε ούτε ιστορικά ούτε πολιτικά αφελείς. Δεν δικαιούται η χώρα να επιτρέψει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα και τα εθνικά της δίκαια να τεθούν υπό οποιαδήποτε αμφισβήτηση” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μία από τις σκληρότερες ποινές για την Ρωσία είναι ο αποκλεισμός της από το δίκτυο Swift το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που συμφώνησε με αυτό το μέτρο εναντίον της Μόσχας σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αρχικά είχαν κάποιους ενδοιασμούς.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και με την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του State Department αναφέρθηκε στην συνομιλία των δύο ομολόγων, τονίζοντας τις ευχαριστίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την στάση της Ελλάδας. “Η Ελλάδα παραμένει ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας” ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, o Άντονι Μπλίνκεν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μόσχα δείχνει έντονα την ενόχληση της για τις στρατηγικές κινήσεις της χώρας μας. Πρόσφατα ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε σχολιάσει αρνητικά την απόφαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μετατρέπεται σε αμερικανική βάση. “Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Related posts

Αργούσε να γυρίσει πίσω και τελικά τον βρήκαν νεκpό

Βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 17 λεπτά από τον έναν τερματικό στον άλλον – Όσα είδαμε

Θρήνoς για τη Μαρία – «Έσβησε» στα 49 της χρόνια