Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης και κατά πόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί! Τι αναμένεται να συμβεί αν οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιωθούν;
Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει από τους συνεχείς σεισμούς στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου 40 λεπτά και πιο συγκεκριμένα στις 14:51 δόνηση με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, στις 12:16 το Γεωδυναμικό κατέγραψε άλλη μια δόνηση μικρότερου μεγέθους, 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση καταγράφεται 25 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ. Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο Σαντορίνης
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει πάντως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές καθησυχάζουν ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει. Σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως: «Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
Η ανησυχία φουντώνει: Τι θα συμβεί αν εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Πρόσφατα η Guardian είχε φιλοξενήσει αφιέρωμα σχετικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τι μπορεί να συμβεί αν ενεργοποιηθεί. Ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά ο Κολούμπος, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από τη Σαντορίνη, δεν κοιμάται, γράφει ο Guardian.
Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.
Όπως σημειώνει ο Guardian, την τελευταία φορά που εξερράγη ο Κολούμπος, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους. «Αλλά η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μιας αντίστοιχης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος», τονίζει το δημοσίευμα.
Ο Κολούμπος ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια των ηφαιστείων, που είναι ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, με την προοπτική αυτή να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη.
Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης -παρόμοια με ένα ιατρικό υπερηχογράφημα- ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και μία έκρηξη δεν επίκειται, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή, σημειώνει ο Guardian.
Μια άλλη ομάδα επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution, τρυπά ιζήματα γύρω από τον Κολούμπο για να διαπιστώσει την ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να ερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.