Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

by Τόνια Τζαφέρη
Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Με απόφαση Μητσοτάκη η αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία μετά απο αίτημα του Κιέβου και σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ

Στην απόφαση η Ελλάδα να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, μετά από συνεννόηση με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η σύσκεψη που είχε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά, τυφεκια τύπου Καλασνικοφ και εκτοξευτές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία» και «με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία».

Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Εκτός από το αμυντικό υλικό η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία και «σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς».

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ελήφθη η απόφαση να σταλεί προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Η απόφαση να σταλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία ελήφθη μια ημέρα μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντιμίρ Ζελενσκιστο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πέραν της αδιαμφησβήτητης καταδίκης και της συντονισμένης αντίδρασης σε βάρος της Μόσχας, η συνεχιζόμενη κρίση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την άντληση διδαγμάτων για το μέλλον.

Οι δύο παραδοχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ασφάλεια στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 75 χρόνια, αφενός ότι κανένα κράτος δεν τρέφει ηγεμονικές φιλοδοξίες σε βάρος των γειτόνων του και αφετέρου ότι τα διεθνές αναγνωρισμένα σύνορα είναι απαραβίαστα, καταρρίφθηκαν.

Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που θα χαρακτηριστεί από διαφορετικούς κανόνες, ενώ η γεωπολιτική αναταραχή η οποία θα προκληθεί θα έχει οικονομικές επιπτώσεις.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι το τίμημα αξίζει τον αγώνα. Η Ελλάδα άλλωστε έχει επιλέξει, αξιακά και πολιτικά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ιστορίας της, η οποία μετρά πλέον 201 χρόνια.

Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Ένα πρώτο δίδαγμα είναι ότι επαναβεβαιώνεται η σημασία της συνεργασίας, των συντονισμένων δράσεων και της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάρη σε αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξέταση μέτρων όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι να υποστηριχθούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με μία κεντρική, συλλογική λύση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός προωθεί μία σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ήταν πρωταγωνιστής στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στις διαβουλεύσεις που δρομολόγησαν τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φυσικά η ενότητα δεν γίνεται να υπονομεύεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόταση του πρωθυπουργού, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του NATO την Παρασκευή, όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση πάρθηκε: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Ukrainian military service members guard a road that leads to a government block, after Russian President Vladimir Putin authorized a military operation in eastern Ukraine, in Kyiv, Ukraine, February 24, 2022. REUTERS/Umit Bektas

Ένα ακόμα σαφές δίδαγμα είναι ότι η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, θέση που η Ελλάδα προωθεί συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνιαείναι αδήριτη. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε σειρά κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, είναι επίσης φανερό πως η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προτεινόμενα