Η γιορτή που κατέληξε σε τραγωδία με 26 τους νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν για να προσκυνήσουν και το μοιραίο τους λάθος

Η γιορτή που κατέληξε σε τραγωδία με 26 τους νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν για να προσκυνήσουν και το μοιραίο τους λάθος

Λίμνη Αμβρακία: Η ιστορία ενός πολύνεκρου ναυαγίου

Πριν από 59 ολόκληρα χρόνια στη Λίμνη Αμβρακία μία ολόκληρη πόλη βυθίστηκε στο πένθος. Ήταν ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 1963 όταν χτύπησαν οι καμπάνες της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, στη λίμνη Αμβρακία, για να προσέλθουν οι πιστοί του χωριού Στάνου.

Όπως κάθε χρόνο, μπήκαν στις βάρκες και ξεκίνησαν με προορισμό την εκκλησία για να προσκυνήσουν. Συνήθιζαν να σαλπάρουν νωρίς νωρίς για να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια να κάνουν ετοιμασίες για το καθιερωμένο γλέντι.

Το παρεκκλήσι βρισκόταν πάνω σε έναν βράχο στην αντίπερα όχθη και οι πιστοί έπρεπε να περάσουν τη λίμνη για να φτάσουν εκεί.

Για τον λόγο αυτό από τις 3 τα ξημερώματα υπήρχαν βαρκάρηδες στην περιοχή, που περίμεναν τους πιστούς στις όχθες της Αμβρακίας για να τους περάσουν απέναντι με βενζινοκίνητες βάρκες. Τα πρώτα 250 άτομα επιβιβάστηκαν στις βάρκες και μεταφέρθηκαν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Το δρομολόγιο επαναλήφθηκε κάμποσες φορές καθώς όλο και περισσότεροι πιστοί έφταναν στο σημείο.

Η γιορτή που κατέληξε σε τραγωδία με 26 τους νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν για να προσκυνήσουν και το μοιραίο τους λάθος

Το χρονικό της τραγωδίας στη λίμνη Αμβρακία

Γύρω στις 4.20 τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν άλλα 39 άτομα σε μια βάρκα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου στα μισά της διαδρομής και 500 μέτρα μακριά από την ακτή, κάποιοι επιβάτες μετακινήθηκαν προς τα δεξιά με αποτέλεσμα η βάρκα να αναποδογυρίσει. Οι επιβάτες της βρέθηκαν μέσα στο νερό της λίμνης και προσπαθούσαν να μείνουν στην επιφάνειά της.

Όταν ο ιερέας της εκκλησίας και οι παρευρισκόμενοι πιστοί έμαθαν ότι βυθίστηκε η βάρκα, η λειτουργία σταμάτησε και οι χωριανοί έτρεξαν για να τους σώσουν. Πίσω από τη βάρκα έπλεε μια δεύτερη λέμβος με επιβάτες, αλλά μόλις ο καπετάνιος είδε το ναυάγιο επέστρεψε στην όχθη για να αποβιβαστούν οι επιβάτες του. Αν πλησίαζε, οι ναυαγοί θα προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ανατραπεί το σκάφος και να υπάρξουν περισσότερα θύματα. Ο δεύτερος βαρκάρης άφησε τους επιβάτες στην ακτή και επέστρεψε στο μέρος που είχε γίνει το ναυάγιο.

Τελικά, κατάφερε να σώσει 13 άτομα με τα υπόλοιπα 26 άτομα, παιδιά και νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 8-42 ετών, να χάνουν τη ζωή τους στον βυθό της λίμνης Αμβρακίας.

Η γιορτή που κατέληξε σε τραγωδία με 26 τους νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν για να προσκυνήσουν και το μοιραίο τους λάθος

Οι προσκυνητές του χωριού που στέκονταν στις όχθες της λίμνης σοκαρισμένοι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τραγωδία που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια τους. Τέσσερις γυναίκες έπαθαν καρδιακή προσβολή και νευρικό κλονισμό στη θέα των πτωμάτων. Η αιτία που η βάρκα κατέληξε στον βυθό της λίμνης ήταν η κακή τοποθέτηση των επιβατών. Η χωρητικότητα της βάρκας ήταν 20 άτομα, αλλά εκείνη την ημέρα είχαν επιβιβαστεί 39 άτομα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μπήκαν νερά στη βάρκα με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μετακινηθούν απότομα προς τη μία πλευρά και η βάρκα να γυρίσει.

Η γιορτή που κατέληξε σε τραγωδία με 26 τους νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν για να προσκυνήσουν και το μοιραίο τους λάθος

Λίμνη Αμβρακία: Ανέσυραν τις σορούς με άγκιστρα από τα βάθη της λίμνης

Σύμφωνα με την μαρτυρία της κ. Δράκου- Κατσαντά, η οποία επέζησε από το τραγικό συμβάν, η αιτία που πνίγηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι ήταν ότι κρατιόταν ο ένας από τον άλλον, με συνέπεια να παρασυρθούν μαζί στο βυθό. Η ίδια μόλις είδε να εισχωρούν νερά στη βάρκα, βούτηξε στη λίμνη και κολύμπησε, βοηθώντας δύο ακόμα άτομα να διασωθούν.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισε η μακάβρια διαδικασία της ανάσυρσης των σορών των θυμάτων από τα βάθη της λίμνης, η οποία έγινε με άγκιστρα!

Μετά την ανάσυρση των πτωμάτων, η βάρκα μεταφέρθηκε στην ακτή για να γίνει αυτοψία από την αστυνομία. Το τραγικό συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια του τέταρτου δρομολογίου της βάρκας. Υπεύθυνοι θεωρήθηκαν οι δύο ιδιοκτήτες, οι οποίοι διασώθηκαν και αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας. Τελικά αθωώθηκαν και έφυγαν για πάντα από την περιοχή.

Σήμερα, υπάρχει δρόμος που συνδέει την Στάνου με την Αγία Παρασκευή και έχει φτιαχτεί ένα μνημείο εκεί για να θυμίζει το τραγικό ναυάγιο του 1963 και τους νέους ανθρώπους που χάθηκαν για πάντα στον βυθό της Αμβρακίας.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα