Η ιστορία του Αναστάση: Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου ήταν Έλληνας και πολέμησε το 1940

Αναστάσης: Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου ήταν Έλληνας

Όταν τον Οκτώβριο του 1940 ξέσπασε ο πόλεμος, το μόλις 13 ετών τότε αγόρι αποφάσισε χωρίς περιστροφές να τρυπώσει κρυφά σε ένα από τα τρένα, που πήγαινε τους επιστρατευμένους άνδρες από την πρωτεύουσα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη.

Η κήρυξη του πολέμου αναστατώνει την παιδική ψυχή του 13χρονου Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου. Παρακαλεί τον πατέρα του που ετοιμάζεται για το μέτωπο να τον πάρει μαζί του να πολεμήσουν παρέα.

Ο πατέρας του προσπαθεί να τον ηρεμήσει αλλά η ψυχή του μικρού Αναστάση έχει πάρει φωτιά. Ακολουθεί τον πατέρα του στον Σταθμό Λαρίσης και αφού τον αποχαιρετά, κρύβεται στις αποσκευές. Το τρένο ξεκινά και μόνο όταν φτάνει στην Κοζάνη ανακαλύπτουν τον μικρό Αναστάση που τους εξηγεί γιατί κρύφτηκε, τους λέει ότι ο πατέρας του είναι στο ίδιο τρένο και ότι για τίποτα στον κόσμο δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω.

Θέλει και αυτός να πολεμήσει τον εχθρό δίπλα στον πατέρα του, που μπροστά στην επιμονή του γιου του υπογράφει ότι δέχεται να υπηρετήσει ως εθελοντής και τον παίρνει στο λόχο του. Εννοείται πως δεν τον βάζουν στην πρώτη γραμμή αλλά του αναθέτουν βοηθητικά καθήκοντα στη μονάδα. Όταν στις 22 Νοεμβρίου ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά, ο Αναστάσης παρελαύνει τιμητικά πρώτος από όλους. Θα συνεχίσει αρκετό καιρό ακόμη στη μονάδα του μέχρι που κρυολογεί βαριά από το δριμύ ψύχος.

Αναγκαστικά, τον αφήνουν για να αναλάβει δυνάμεις σε ένα χάνι στην Κορυτσά. Ένα βράδυ ακούει από το διπλανό δωμάτιο περίεργους ήχους. Χωρίς να χάσει χρόνο ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες και αυτοί με τη σειρά τους τον ελληνικό στρατό που μετά από έρευνα ανακαλύπτει ότι ο διπλανός πελάτης του Αναστάση είναι Αλβανός κατάσκοπος που εκείνη τη στιγμή έδινε πληροφορίες μέσω ασύρματου στους Ιταλούς για την κίνηση των των ελληνικών μονάδων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το sigmalive.

Ο Διοικητής της Μεραρχίας του απονέμει τιμητικά τον βαθμό του δεκανέα για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Η ιστορία του μικρού ήρωα Αναστάση γίνεται γνωστή και δημοσιεύεται από τις εφημερίδες της εποχής. Μετά το τέλος του πολέμου το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού κ η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού αποφασίζουν να εντοπίσουν τον μικρό ήρωα, χωρίς επιτυχία. Τα ίχνη του μικρότερου δεκανέα του κόσμου είχαν χαθεί…

Φωτογραφίες του Αναστάση του μικρότερου δεκανέα του κόσμου

Related posts

Μιχάλης Μητρούσης: Αυτός είναι ο ηθοποιός στο τροχαίο σοκ στη λεωφόρο Συγγρού – Τα πρώτα λόγια

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του