Ανησυχητικά τα στοιχεία νεότερης μελέτης που τεκμηριώνουν τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών νεαρής ηλικίας που πλήττονται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
O καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρείται ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών – και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, μετά τον καρκίνο του μαστού. Τα δυσοίωνα αυτά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται στα τελευταία στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινική Εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, τα οποία περιγράφουν για πρώτη φορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού ως κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους νεότερους ενήλικες.
Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες αντρών και γυναικών. Ο καρκίνος του προστάτη είναι δεύτερος για τους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού είναι δεύτερος για τις γυναίκες.
Παραδοσιακά, ο καρκίνος ήταν μια πάθηση που έπληττε κυρίως ηλικιωμένους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι νέες διαγνώσεις μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 έως 64 ετών έχουν αυξηθεί από το 1995, από 25% σε 30%. Τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου, καθώς και του στοματοφάρυγγα έχουν αυξηθεί εξίσου. Η παρούσα μελέτη, όμως, δεν ανέλυσε αυτές τις διαγνώσεις ανά ηλικία.
Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες;
Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν αυτό που οι γιατροί παρατηρούν εδώ και χρόνια. Ο Δρ. William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός: «Επομένως, δεν είναι μόνο ο καρκίνος το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και βλέπουμε αυτές τις αλλαγές στη θνησιμότητα» παρατηρεί.
Αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί ο καρκίνος, ιδίως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γίνεται όλο και πιο συχνός στους νεότερους ενήλικες, ορισμένοι υποθέτουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Δεν αποτελεί, όμως, πάντα τον κανόνα.
«Αυτό που υποψιαζόμαστε είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων. Πιθανότατα αλλάζει το μικροβίωμά ή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οδηγώντας μας να γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε αυτούς τους καρκίνους σε νεότερη ηλικία. Διότι βλέπουμε και ασθενείς που δεν ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ και είναι εξαιρετικά υγιείς ή ακόμα και μαραθωνοδρόμοι» επισημαίνει η Δρ Kimmie Ng, ογκολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου με Νεαρή Έναρξη στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη.
Πώς να προστατευτείτε
Αν και ο έλεγχος με κολονοσκόπηση συνιστάται γενικά από την ηλικία των 45 ετών, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν τον έλεγχο νωρίτερα. Ένα άτομο του οποίου ο γονέας διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 50 ετών, για παράδειγμα, θα πρέπει να ξεκινήσει τον έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών, δήλωσε ο Δρ Dahut.
Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση για τον καρκίνο. Επομένως, η Δρ Kimmie Ng συνιστά τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και τη μείωση του κόκκινου κρέατος ως προληπτικά μέτρα.