Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο όσπριο που προφυλάσσει τους ασθενείς – Μια κούπα την ημέρα «ρυθμίζει» το μικροβίωμα

by Newsroom i-diakopes.gr
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο όσπριο που προφυλάσσει τους ασθενείς – Μια κούπα την ημέρα «ρυθμίζει» το μικροβίωμα

Τα ψιλά φασόλια μπορούν να γίνουν διατροφικός σύμμαχος ατόμων που νόσησαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Αντικαρκινικό Κέντρο “MD Anderson Cancer Center” του Πανεπιστημίου του Τέξας, η κατανάλωση του πλέον διαδεδομένου τύπου του οσπρίου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και το πεπτικό σύστημα ρυθμίζοντας δείκτες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη νόσο.

Η δημοσίευση στο eBioMedicine αφορά τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής “BE GONE”, μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη διατροφικής παρέμβασης που εξέτασε την επίδραση από την προσθήκη ψιλών φασολιών στο εντερικό μικροβίωμα υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων με ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο όσπριο που προφυλάσσει τους ασθενείς – Μια κούπα την ημέρα «ρυθμίζει» το μικροβίωμα
Συγκεκριμένα, μια κούπα φασόλια την ημέρα στα κανονικά τους γεύματα, συνδέθηκε με θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα, την αύξηση δηλαδή της α-ποικιλομορφίας (alpha-diversity) ή απλώς των ωφέλιμων βακτηρίων (Faecalibacterium, Eubacterium και Bifidobacterium) και μείωση των παθογόνων ή ευκαιριακών βακτηρίων. Πρόκειται για μεταβολές που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

«Η παρατήρηση αλλαγών στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος παρεμβαίνοντας αποκλειστικά στη διατροφή είναι σπάνια και η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει την ικανότητα ενός άμεσα διαθέσιμου τροφίμου – πρεβιοτικού να επιφέρει τέτοιες αλλαγές», δήλωσε η υπεύθυνη για την αλληλογραφία συγγραφέας Carrie Daniel-MacDougall, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, υπήρξε βελτίωση στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων, που χαρακτηρίστηκε από αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων έναντι των επιβλαβών».

Πολύτιμα συστατικά και σημεία προσοχής

Παχυσαρκία, φτωχή σε σωστά θρεπτικά στοιχεία διατροφή και γαστρεντερικά προβλήματα είναι βασικές αιτίες ανισορροπίας στους μικροβιακούς πληθυσμούς που αποικούν στο έντερο, με συνέπεια την πυροδότηση φλεγμονής που επηρεάζει την επιβίωση των ογκολογικών ασθενών. Επιπλέον, το «αρρύθμιστο» εντερικό μικροβίωμα μπορεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και (επαν)εμφάνισης κακοήθειας σε άτομα που υποβλήθηκαν στην αφαίρεση πολύποδα (προκαρκινική βλάβη) ή ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αντικαρκινική θεραπεία.

Σύμφωνα με τη Δρ Daniel-MacDougall, τις προστατευτικές ιδιότητες των φασολιών εξασφαλίζουν οι άφθονες ευεργετικές για το έντερο φυτικές ίνες, τα αμινοξέα κα άλλα μικροθρεπτικά που περιέχουν, τα οποία υποστηρίζουν τους ωφέλιμους πληθυσμούς μικροβίων και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό και τον έλεγχο της φλεγμονής.

Καίτοι φθηνή διατροφική επιλογή, αποφεύγονται συχνά λόγω των γαστρεντερικών παρενεργειών, οι οποίες όμως μπορούν να μετριαστούν με τη σωστή προετοιμασία και τη συνεπή κατανάλωση, εξηγεί η καθηγήτρια. Ωστόσο, προειδοποιεί, όσοι ενδιαφέρονται δεν πρέπει να επιχειρήσουν τη διατροφική παρέμβαση χωρίς πρότερη επικοινωνία με γιατρό, δεδομένων των πιθανών συνεπειών χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση. Έπειτα, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να καθοριστεί πώς οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου ή τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Η δοκιμή “BE GONE”

Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή BE GONE διάρκειας οκτώ εβδομάδων συμμετείχαν 48 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών στο φάσμα της παχυσαρκίας σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή την περίμετρο μέσης και είχαν ιστορικό βλαβών στο έντερο, δηλαδή ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου (75%) και/ή αυξημένο κίνδυνο της νόσου, προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου ή του ορθού που ανιχνεύθηκαν κατά την κολονοσκόπηση. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν την κανονική τους διατροφή ή να συμπεριλάβουν στα καθημερινά -ελεύθερα με παρακολούθηση και παρέμβαση διατροφολόγου- γεύματα ένα φλιτζάνι βιολογικά ψιλά φασόλια κονσέρβα.

Ανά τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων και αίματος νηστείας για την αξιολόγηση των μεταβολών στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και των μεταβολιτών και δεικτών του ξενιστή. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

«Τα φασόλια δεν φάνηκαν να προκαλούν φλεγμονή στο έντερο ή να επηρεάζουν σοβαρά τις συνήθειες του εντέρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους επιζώντες και τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου. Ωστόσο, μόλις οι συμμετέχοντες διέκοψαν την κατανάλωσή τους, οι θετικές επιδράσεις εξασθένησαν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών για τη διατήρηση των υγιεινών συνηθειών» σχολίασε η Δρ Daniel-MacDougall.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα