Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό – Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό – Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

Μέτρα στην εστίαση: Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

Μέτρα στην εστίαση: Σκληρότατα μέτρα επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι πολίτες πλέον για να πιούν ένα καφέ θα πρέπει να πληρώσουν 20€.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη και οργή σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων έγκειται στο ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα αν θα είναι αμιγείς ή μεικτές, αν θα δέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή όλους τους πελάτες.

Η πολιτεία χωρίζεται στα δύο, λόγω των μέτρων της εστίασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίζει την πολιτεία στα δύο, αλλά επιπλέον «τιμωρεί» όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Τους αναγκάζει να πληρώσουν τουλάχιστον 20 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Για να πιούν έναν καφέ, οι πολίτες πρέπει να στηθούν στην ουρά των ιδιωτικών κέντρων για να εξεταστούν. Οφείλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα και μετά να επισκεφτούν το κατάστημα εστίασης που θα δέχεται και ανεμβολίαστους (μικτές επιχειρήσεις).

Την ίδια στιγμή, στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test, αφού τα self test, πλέον θα πραγματοποιούνται μόνο από ανήλικους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά η διεξαγωγή rapid test σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό – Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

Μέτρα στην εστίαση: Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής ασφυξίας, πολλοί δεν είναι σε θέση να προσλάβουν άτομα που θα ελέγχουν τους πελάτες στην είσοδο για το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Επιπλέον όσοι επιλέξουν να καταχωρηθούν ως μεικτές επιχειρήσεις θα έχουν την μικρότερη προβλεπόμενη πληρότητα. Πολλοί μάλιστα έχουν θίξει τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της ηθικής. Ότι καλούνται να επιλέξουν ποιους πελάτες θα υποδεχτούν και σε ποιους θα ρίξουν «πόρτα». Την ίδια στιγμή ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στις μεικτές και αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον Γεωργαντά ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Σκανάρεται το QR που βρίσκεται πάνω στα πιστοποιητικά. Επίσης, επανέλαβε ότι τα rapid test θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.

«Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του. Θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ»

Κοινωνική έκρηξη κατά των μέτρων της εστίασης

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση των «προνομίων», ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Μάλιστα έκανε λόγο για 120.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν από νεαρές ηλικίες 18-24 ετών μετά την ανακοίνωση για το freedom pass. Τη λεγόμενη δηλαδή δωροκάρτα των 150 ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψυχαγωγία, θέατρα, διακοπές κλπ.

Όλα αυτά λοιπόν με «φόντο» τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μετάλλαξη Δέλτα η πορεία της οποίας ακόμα ερευνάται για το κατά πόσο μπορεί να ανακοπεί από τους εμβολιασμούς. Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ, στο οποίο ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που είχε εμβολιαστεί νόσησε με την μετάλλαξη του ιού. Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο νέο lockdown από το φθινόπωρο.

Η δημοσίευση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2017 στο twitter

Προτεινόμενα