Κέιτ Μίντλετον: Τι σημαίνει η προληπτική χημειοθεραπεία για τη μάχη της με τον καρκίνο

by Newsroom i-diakopes.gr
Κέιτ Μίντλετον: Τι σημαίνει η προληπτική χημειοθεραπεία για τη μάχη της με τον καρκίνο

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει είδηση ότι η Κέιτ Μίντλετον έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Η 42χρονη δεν αποκάλυψε από ποια μορφή καρκίνου πάσχει ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Ωστόσο είπε ότι έχει αρχίσει προληπτική χημειοθεραπεία, η οποία είναι θεραπεία που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση με σκοπό να αυξήσει τις πιθανότητες ίασης και να καταπολεμήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Τι υποδηλώνει αυτό

Το ότι η πριγκίπισσα υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία «μου υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν ιάσιμο καρκίνο», εξήγησε στη Wall Street Journal η Δρ. Άντζελα Τζάιν επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center της Φιλαδέλφειας. Η Jain και άλλοι γιατροί που μίλησαν με τη Wall Street Journal δεν εμπλέκονται στη φροντίδα της Κέιτ Μίντλετον.

Τέτοια χημειοθεραπεία, την οποία οι ογκολόγοι αποκαλούν «επικουρική» θεραπεία, χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική αφαίρεση όγκου για αρκετούς μήνες ή για ένα χρόνο. Οι ασθενείς λαμβάνουν συχνά τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.

«Συνήθως χορηγεί ένας γιατρός αυτή τη θεραπεία με την ελπίδα και την πρόθεση ότι αυτός είναι ένας ιάσιμος καρκίνος και η χημειοθεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του», τόνισε η Δρ. Τζάιν.

Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση

Η πριγκίπισσα είπε ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο για μια μη καρκινική πάθηση. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά τα τεστ μετά την επέμβαση βρήκαν καρκίνο, εξήγησε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Κέιτ Μίντλετον: Τι σημαίνει η προληπτική χημειοθεραπεία για τη μάχη της με τον καρκίνο

Είπε ακόμη ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας. «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατός κάθε μέρα εστιάζοντας σε πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ. στο μυαλό, στο σώμα και στα πνεύματά μου».

Οι πιθανές παρενέργειες που θα αντιμετωπίσει

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, τριχόπτωση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η εμπειρία των ασθενών από επικουρική χημειοθεραπεία έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια χάρη σε καλύτερα φάρμακα που περιορίζουν την τάση ναυτίας και εμετού.

«Είμαστε καλύτεροι στη διαχείριση των συμπτωμάτων τώρα από ό,τι ήμασταν», λέει η Τζάιν στη WSJ.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο συνολικά έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1991, παρόλο που τα κρούσματα ορισμένων κοινών καρκίνων αυξάνονται και η ασθένεια παραμένει η κύρια αιτία θανάτου.

Προτεινόμενα