Κόλαση στη Μόρια: 12.000 άτομα χωρίς στέγη – Έτσι κάηκαν τα πάντα

Κόλαση στη Μόρια: Δεν έχει προηγούμενο η καταστροφή

Κόλαση στη Μόρια: Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Έτσι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά . Θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Το χρονικό της κόλασης στη Μόρια

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές.

Όλα ξεκίνησαν αργά χθες 8/09/2020 το απόγευμα όπου περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής, εντελώς ξαφνικά ξέσπασαν πυρκαγιές. Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική η οποία επενέβη και έσβησε τις φωτιές.

Στη συνέχεια, αργά το βράδυ, εντός της μονάδας φιλοξενίας υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, καθώς αρκετοί από αυτούς φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι για την επιβολή καραντίνας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα επεισόδια αποσοβήθηκαν με την παρέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας.

Όμως δυστυχώς η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε, αφού αργά το βράδυ ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές τόσο εντός, όσο και εκτός της μονάδας φιλοξενίας στη Μόρια.

Ενδεικτικό της κακής κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι μετανάστες πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της πυροσβεστικής που επιχειρούσαν να σβήσουν την φωτιά.

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε αφού οι μετανάστες εξεγέρθηκαν και άρχισαν μόνοι τους να εγκαταλείπουν τον οικισμό και να φεύγουν προς τα βουνά, αλλά και προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού.Στη συνέχεια κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Εκκενώθηκε η δομή από χιλιάδες μετανάστες λόγω της κόλασης της φωτιά στη Μόρια

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Μετανάστες επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες στην κόλαση της Μόριας

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Κόλαση στη Μόρια: Ηχήσαν καμπάνες

Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες. Και αυτό γιατί ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και εκτιμούν πως ξεκίνησε από εμπρησμό.

Ανέφεραν επίσης πως κάποιοι μετανάστες δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν την περιοχή, καθώς πέταξαν πέτρες προς τα οχήματα.

Related posts

Κλειστά τα σχολεία στις 15 Νοεμβρίου – Ο λόγος

Nεκpή πασίγνωστη τραγουδίστρια σε ηλικία 64 ετών!

Έρχεται «κόκκινη κάρτα» σε όσους δεν αλλάξουν την παλιά ταυτότητα: Μέχρι πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή