Λάρισα: 16χρονη έφτιαξε εφαρμογή που εντοπίζει απινιδωτές και σώζει ζωές

by Τόνια Τζαφέρη
Λάρισα: 16χρονη έφτιαξε εφαρμογή που εντοπίζει απινιδωτές και σώζει ζωές

Κατέβασε την εφαρμογή «Easy to help» στο κινητό σου

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μπορεί κάποιος να δει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν πού υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές κοντά στην περιοχή στην οποία βρίσκεται, ώστε να μπορεί έγκαιρα να μεταφερθεί το μηχάνημα κοντά στο άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή και να το βοηθήσει να επιβιώσει.

Πιο αναλυτικά μια μαθήτρια μόλις 16 ετών κατάφερε αυτήν την εφαρμογή που περιγράψαμε να την κάνει πραγματικότητα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύει ασταμάτητα μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Μια χρήσιμη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα android που μπορεί να σώσει ζωές και διατίθεται δωρεάν.

Λάρισα: 16χρονη έφτιαξε εφαρμογή που εντοπίζει απινιδωτές και σώζει ζωές

Τα παιδιά σώζουν ζωές και με τον τίτλο «Easy to help» η 16χρονη Αναστασία Κοσμέτου καλεί όλους τους Λαρισαίους και όχι μόνο, να κατεβάσουν την εφαρμογή που κατασκεύασε προκειμένου να διαθέτουν στα κινητά τους τηλέφωνα τα σημεία που βρίσκονται οι απινιδωτές στην πόλη αλλά και να ενημερωθούν για τις πρώτες βοήθειες αντιμετώπισης περιστατικών όπως είναι η λιποθυμία, η καρδιακή ανακοπή, τα εγκαύματα, οι αιμορραγίες, ο πνιγμός από ξένο σώμα, τα κατάγματα, τα τσιμπήματα εντόμων και η επιληψία.

Περισσότερες δηλώσεις από την 16χρονη μαθήτρια για την χρήσιμη εφαρμογή

Όπως αναφέρει στην «Ε» εκτός από το γεγονός ότι την ενδιαφέρει ο κόσμος της πληροφορικής και συγκεκριμένα του προγραμματισμού, επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα στην εφαρμογή τους επηρεασμένη από τους γονείς της, καθώς η μητέρα της είναι διασώστρια στο ΕΚΑΒ και ο πατέρας της πυροσβέστης. «Επέλεξα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που θα περιλαμβάνει τα σημεία που βρίσκονται οι απινιδωτές σε μια πόλη προκειμένου να γίνονται τα σημεία γνωστά σε όσους μπορούν να προσφέρουν βοήθεια μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των 29 απινιδωτών από τον Δήμο Λαρισαίων, θα τους προσθέσω και αυτούς στην εφαρμογή μου. Όλα τα σημεία που περιέλαβα είναι ελεγμένα από το ΕΚΑΒ, ότι πραγματικά βρίσκεται στο σημείο απινιδωτής».

Η Αναστασία ασχολείται με τον προγραμματισμό εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ έχει παρακολουθήσει και την εκπαίδευση για τις πρώτες βοήθειες και τη χρήση απινιδωτή που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της. 

Λάρισα: 16χρονη έφτιαξε εφαρμογή που εντοπίζει απινιδωτές και σώζει ζωές

Η συγκεκριμένη εφαρμογή «Easy to help» φέρνει τους πολίτες κοντά στο δίκτυο απινιδωτών, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν εύκολα να βρουν το στίγμα του κοντινότερου μηχανήματος και οδηγηθούν σε αυτό. Το αρχικό μενού της εφαρμογής περιλαμβάνει την επιλογή των απινιδωτών και την επιλογή των πρώτων βοηθειών, υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι σε περίπτωση ανάγκης καλούμε το 166. Επιλέγοντας κάποιος την κατηγορία με τους απινιδωτές καλείται στη συνέχεια να επιλέξει την πόλη στην οποία θα ήθελε να δει τις τοποθεσίες των απινιδωτών. Αυτές είναι : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος και Κρήτη. Επιλέγοντας κάποιος τη Λάρισα έχει να επιλέξει προς το παρόν επτά σημεία. Αυτά είναι Κεντρική πλατεία με τον απινιδωτή να βρίσκεται στο σταθμαρχείο του Αστικού ΚΤΕΛ, Δικαστικό Μέγαρο, Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Θωμά, Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλκαζάρ, ΙΚΑ (Διοικητικές Υπηρεσίες), Κλειστό Γυμναστήριο Αγιάς.

Λάρισα: 16χρονη έφτιαξε εφαρμογή που εντοπίζει απινιδωτές και σώζει ζωές

Η εφαρμογή της 16χρονης μπορεί να σώσει ζωές

Αυτή τη διαδρομή στο χώρο του προγραμματισμού η Αναστασία Κοσμέτου δεν την κάνει μόνη της καθώς έχει υποστηρικτές καθηγητές όπως ο Δημήτριος Λιόβας, υπεύθυνος του κέντρου πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Ν. Λάρισας, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, ο Κώστας Αρβάλης καθηγητής πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, η Ζωή Γάλλου καθηγήτρια στο 6ο Λύκειο Λάρισας και η Κατερίνα Γκορίλα καθηγήτρια πληροφορικής, στο 6ο Λύκειο Λάρισας. Η 16χρονη Αναστασία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε σεμινάριο που διοργάνωσε η ΕΕΠΕΚ με τους καθηγητές Κ. Αρβάλη και Ζ. Καρασίμο ενώ στις 19 Απριλίου αναμένεται να εκπροσωπήσει το 6ο Λύκειο Λάρισας με την καθηγήτριά της Κατερίνα Γκορίλα στο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

Προτεινόμενα