Λατομεία της Πάρου: Αναδείχτηκαν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Λατομεία της Πάρου: Αναδείχτηκαν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Λατομεία της Πάρου: Πρόκειται για τα ανενεργά λατομεία στο Μαράθι

Λατομεία της Πάρου: Τα λατομεία της Πάρου στο Μαράθι πρόκειται να αναδειχτούν από το Δήμο Πάρου. Αυτά θα αναδειχθούν ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ειδικότερα, μπαίνει στην τελική ευθεία η ένταξη των Αρχαίων Λατομείων ως περίπτωση μελέτης στο πρόγραμμα «Cost Action 18110 – Underground Built Heritage as catalyser for Community Valorisation».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου των Νυμφών. Στόχος της ήταν να αναδείξει την αξία τους, μέσω σύγχρονων μεθόδων καταγραφής και ψηφιοποίησης της πρωτογενούς πολιτισμικής πληροφορίας.

Λατομεία της Πάρου: Αναδείχτηκαν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μερικές σημαντικές πληροφορίες για τα λατομεία στο Μαράθι της Πάρου

Τα λατομεία της Πάρου βρίσκονται στο Μαράθι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Παροικιά. Από αυτή την περιοχή εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο “λυχνίτης”. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξόρυξής του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.

Η λειτουργία των λατομείων της Πάρου ξεκίνησε από την πρωτοκυκλαδική περίοδο και σταμάτησε το 19ο αιώνα. Στα λατομεία ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα η επίσκεψη είναι δυνατή από δύο εισόδους, την είσοδο στη σπηλιά των νυμφών και την είσοδο στη σπηλιά του Πανός.

Η εμπορία του διάφανου αυτού μαρμάρου που στήριζε και την οικονομία της Πάρου, ανάγεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Λόγω της διαύγειας και της διαφάνειάς του, το φως φθάνει σε βάθος έως και 7 εκατοστών (στο αντίστοιχο πεντελικό σε βάθος μόνο 1,5 εκατοστών).

Γι’ αυτό, το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο από πολλούς μεγάλους γλύπτες διαφόρων εποχών, οι οποίοι δημιούργησαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας και αγάλματα, όπως: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Επίσης πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου της Πάρου, είναι κατασκευασμένα από Παριανό μάρμαρο.

Με πληροφορίες από aboutparos.gr

6χρονο αγοράκι πέθαvε στον ύπνο του αφού χτύπησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο σχολείο

Σύζυγος του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γιάννη Βλαστάρη, η γυναίκα που έπεσε στο κενό

Καιρός: Αζορικός Αντικυκλώνας κατεβάζει κρύο και χιόνια – Ολοένα και πιο κοντά σε Λευκά Χριστούγεννα

Να τι μας περιμένει το 2025: Ο Κώστας Λεφάκης λέει τα πάντα για τη νέα χρονιά για κάθε ζώδιο – Για ποια 2 έρχονται δύσκολα

Το συγκινητικό «αντίο» του Βασίλη Μπισμπίκη στον Δημήτρη Ήμελλο

Προτεινόμενα