Λεοντίδες: Βροχή από πεφταστέρια – Πότε θα είναι ορατή στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Λεοντίδες: Βροχή από πεφταστέρια – Πότε θα είναι ορατή στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Λεοντίδες: Κορυφώνεται σήμερα και αύριο η βροχή από πεφταστέρια

Λεοντίδες: Βροχή από διάττοντα αστέρια θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ 16/11 έως τα χαράματα της Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο. Η φθινοπωρινή βροχή περιλαμβάνει και την Ελλάδα στην οποία θα είναι ορατή.

Λεοντίδες: Βροχή από πεφταστέρια – Πότε θα είναι ορατή στην Ελλάδα και σε ποιες περιοχές

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την βροχή των Λεοντίδων

Πρόκειται για μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

Η “βροχή” αυτή πήρε την ονομασία της επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης 55Ρ/Τεμπλ-Τατλ. Στην τροχιά που ακολουθούν οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης. Τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες που τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Όταν η Γη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων συγκρούεται μαζί τους. Και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα μας με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα μετά από κάποια πρόσφατη διέλευση ενός κομήτη ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα.

Ορισμένες φορές οι «βροχές διαττόντων» μπορεί να μετατραπούν σε «καταιγίδες». Στη διάρκεια μιας τέτοιας καταιγίδας, μέχρι και 700.000 περίπου μετέωρα εμφανίζονται κάθε ώρα, όπως συνέβη άλλωστε και το 1966 όταν επί 20 συνεχή λεπτά καταμετρήθηκαν 200 διάττοντες το δευτερόλεπτο που εμφανίστηκαν σαν μια πραγματική φιέστα κοσμικών πυροτεχνημάτων. Η συμπεριφορά, όμως, των σωματιδίων αυτών είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη λόγω των διαταραχών που υφίστανται από τις βαρυτικές δυνάμεις των πλανητών.

Πληροφορίες από Βικιπαίδεια

Προτεινόμενα