Lidl: Aνακαλείται επειγόντως «προϊόν ακατάλληλo για κατανάλωση»

by Ioanna Themistocleous
Lidl: Aνακαλείται επειγόντως «προϊόν ακατάλληλo για κατανάλωση»

Σοβαρός κίνδυνος από προϊόν για ομελέτες και γλυκά – Άμεση ανάκληση από την αλυσίδα Lidl

Με δύο ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας προειδοποίησε τους καταναλωτές για κίνδυνο από παστεριωμένα ασπράδια αβγών που πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Η προειδοποίηση αναφέρει «Προϊόν ακατάλληλο για κατανάλωση. Καλούνται οι καταναλωτές να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων». Το ασπράδι αβγού είναι μολυσμένο μα το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας. Παράγεται από την εταιρεία Eurovo S.r.l και οι συσκευασίες που επηρεάζονται είναι οι συσκευασίες των 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας Κ 622460 και ημερομηνία λήξης 13/12/2024.

Lidl: Aνακαλείται επειγόντως «προϊόν ακατάλληλo για κατανάλωση»

Στα τέλη Οκτωβρίου και τα Lidl στη Γαλλία, ανακάλεσαν αβγά λόγω σαλμονέλας, όπως το ίδιο συνέβη και με αβγά που πωλούνταν στα Lidl της Κροατίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα παστερωμένα ασπράδια αβγών είναι μία σχετικά νέα τάση και χρησιμοποιούνται τόσο για πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς το λίπος και τις θερμίδες που έχει ένα ολόκληρο αβγό, όπως επίσης και σε ομελέτες αλλά και για την παρασκευή γλυκών. Τα συσκευασμένα υγρά ασπράδια αβγών είναι πιο ρευστά από τα ασπράδια που διαχωρίζονται από ένα ολόκληρο αβγό λόγω της διαδικασίας παστερίωσης.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να βρίσκονται μέσα σε ένα μη ραγισμένο, ολόκληρο αβγό. Η μόλυνση των αβγών μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια εντός της ωοθήκης ή του ωαγωγού της κότας πριν σχηματιστεί το κέλυφος γύρω από τον κρόκο και το ασπράδι. Ως χημικός φραγμός, το ασπράδι του αβγού (λευκωματίνη αβγού) είναι γενικά ένα εχθρικό περιβάλλον για την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων λόγω των εγγενών αντιμικροβιακών πρωτεϊνών του, όπως η λυσοζύμη, η κοναλβουμίνη (ovotransferrin), η ωομυκίνη και η αβιδίνη. Παρόλα αυτά όμως έχουν σημειωθεί κρούσματα σαλμονέλωσης από ασπράδια αβγών. Το 2018, 2.207 άνθρωποι στην Κορέα αρρώστησαν με σαλμονέλα μετά την κατανάλωση κέικ, στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μολυσμένο με σαλμονέλα ασπράδι αβγού.

Τα υγρά προϊόντα αβγών ταξινομούνται σε παστεριωμένους και μη παστεριωμένους τύπους μετά την επεξεργασία. Κατά τη διαδικασία θραύσης του κελύφους των αβγών, τα υγρά αβγά είναι ευάλωτα σε μόλυνση με παθογόνα βακτήρια. Ακόμη και αν διεξαχθεί μια διαδικασία αποστείρωσης, ορισμένα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν επειδή η παστερίωση πραγματοποιείται στους 55 °C για υγρό ασπράδι αβγού για να αποφευχθεί η μετουσίωση των πρωτεϊνών στο ασπράδι του αβγού και η σαλμονέλα στα ασπράδια αβγών μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κάτω από ένα ευνοϊκό εύρος θερμοκρασίας. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η Salmonella spp. μπορεί να αναπτυχθεί στο διαχωρισμένο φρέσκο ​​ασπράδι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Η σαλμονέλα είναι το πιο συχνά αναφερόμενο βακτήριο υπεύθυνο για κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών και συνήθως σχετίζεται με αβγά και προϊόντα αβγών. Τα συμπτώματα μπορούν περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, κράμπες στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και έμετος που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα, αλλά ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε εγκυμοσύνη, μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών), ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60 ετών) και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προτεινόμενα