Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

by Newsroom i-diakopes.gr
Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Ο νέος νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την επιβολή φυλάκισης και την επιβολή χρηματικών κυρώσεων για όσους προκαλούν ζημίες ή κλέβουν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες ή άλλα οχήματα. Φέρει τον επακριβή τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Ποιοι προκαλούν ζημίες στα αυτοκίνητα;
Επισημαίνεται ότι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις κυρώσεις για ζημιές σε περιουσία, ιδίως στην Ελλάδα, όπου καταγράφονται αρκετά περιστατικά φθορών αυτοκινήτων, όπως γρατζουνιές στο αμάξωμα που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. κλειδί, κατσαβίδι, μαχαίρι), κυρίως από γείτονες και συνήθως συνδέονται με τις θέσεις στάθμευσης στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν υποστεί γρατζουνιές επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν παρκάρει κοντά στις πόρτες παρκινγκ των δυσαρεστημένων γειτόνων τους ή είχαν τοποθετήσει τα οχήματά τους έξω από τις εισόδους σπιτιών αυτών των γειτόνων. Πολλά περιστατικά έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά τμήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας αποκαλύπτει τον υπεύθυνο για τις γρατζουνιές ενός αυτοκινήτου. Εκτός από τους «κακούς» γείτονες, ομάδες ανηλίκων και φίλαθλοι προκαλούν σημαντικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επιπλέον της φυλάκισης, οι προαναφερθέντες πρέπει να αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος στο οποίο προκλήθηκε η ζημιά.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος;
Σύμφωνα με τον νόμο 5090, στο άρθρο 59, προβλέπεται ότι όποιος προκαλεί καταστροφή ή ζημία σε περιουσία τρίτου ή καθιστά αδύνατη τη χρήση της, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Σε περιπτώσεις όπου το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία είναι ελαφρά, ο κατηγορούμενος υποβάλλεται σε χρηματική ποινή ή κοινωφελή εργασία. Σε περιστάσεις όπου το πράγμα έχει μεγάλη αξία ή βρίσκεται σε δημόσιο χώρο ή η ενέργεια δεν προκλήθηκε από τον πάσχοντα, αυξάνεται η ποινή σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Advertisement

Ωστόσο, οι κυρώσεις για την κλοπή αυτοκινήτου έχουν ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει επιπλέον χρηματική ποινή για την κλοπή αυτοκινήτου, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που περιόριζε την κυρώση σε φυλάκιση, με αποτέλεσμα ο κλέφτης να υποχρεούται να αποζημιώσει οικονομικά το θύμα σε περίπτωση σύλληψης.

Στο άρθρο 58 του νόμου 5090 αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή. Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.».

Προτεινόμενα