Λουκέτο σε τουριστικά καταλύματα: Ο κορονοϊός βάζει λουκέτο σε πολλά τουριστικά καταλύματα
Λουκέτο σε τουριστικά καταλύματα: Μέσα στο κυκλώνα της πανδημίας έχουν βρεθεί 120.000 μικρά τουριστικά καταλύματα. Τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα με μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του tourismtoday, περίπου το 30% των μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν έχει τη δυνατότητα να τα βγάλει πέρα με τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Επομένως το αποτέλεσμα είναι να ρισκάρει ακόμη και μπει λουκέτο στην επιχείρηση.
Λειτούργησε τελικά το 70%-80% από 40.000 μικρά καταλύματα, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Παράλληλα αυτή τη περίοδο η πλειονότητά τους έχει ήδη κλείσει. Η μέση πληρότητα που κατεγράφη το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που λειτούργησαν, κυμάνθηκε στο 25%-27%.
«Δεν είναι καλά φέτος τα πράγματα. Είναι ανάστατος όλος ο επιχειρηματικός κόσμος με όσα συμβαίνουν. Περιμέναμε λίγα πράγματα και ευελπιστούσαμε ότι λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, τα μικρότερα καταλύματα με την ασφάλεια που προσφέρουν θα είχαν καλύτερη πληρότητα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία έριξαν τις τιμές τους και προσέλκυσαν τους ταξιδιώτες», τονίζει στο tourismtoday, o Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος του Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Τον Ιούλιο, «διερευνητικό» μήνα όπως ανέφερε ο Π. Τοκούζης, η μέση πληρότητα στα καταλύματα βρέθηκε ανάμεσα στο 15%-20%. Τον Αύγουστο άγγιξε το 25%, ενώ ο Σεπτέμβριος τερμάτισε με καλύτερα αποτελέσματα λόγω τουρισμού και η μέση πληρότητα να κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές στο 30%-35%.
«Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία έριξαν τις τιμές και οι δικές μας επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν σε αυτά τα επίπεδα», αναλύει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.
Μείωση του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων κατά 80% – κινδυνεύουν με λουκέτο
Επιπλέον, ο ίδιος κάνει λόγο για πρώτη φορά που το ποσοστό του τζίρου ξεπερνά το 80% σε σχέση με πέρυσι. «Τα τελευταία 4-5 χρόνια καταγράφαμε αύξηση του τζίρου μας, ήμασταν σε καλό επίπεδο και οι επιχειρηματίες προχωρούσαν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των καταλυμάτων τους. Φέτος, με τα δεδομένα που έχουμε γυρίζουμε 10 χρόνια πίσω. Μέχρι τον Μάρτιο, προβλεπόταν ότι το 2020 θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό. Τώρα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να βγάλουν ούτε τον χειμώνα. Παραδοσιακά κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούσαν 50-60 ημέρες και τώρα λειτούργησαν μόνο 1 μήνα», δηλώνει ο Π. Τοκούζης.
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ αναφερόμενος στο 2021, εκτιμά ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τα καταλύματα. Υπολογίζεται ότι το 2021 θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης. Παράλληλα, όμως, μέρος της τουριστικής κίνησης θα απορροφηθεί από τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία που δεν λειτούργησαν αυτή τη σεζόν.
Παράλληλα, ανάμεσα στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων έχει προστεθεί και η έλλειψη ρευστότητας. Ο επικεφαλής της ΣΕΤΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι τράπεζες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων τόσο για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, όσο και για εκείνο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, τα ποσά που προβλέπονται στην τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν ανταποκρίνονται ούτε στα λειτουργικά κόστη ενός μήνα».
Λουκέτο σε τουριστικά καταλύματα: Οι κερδισμένοι του 2020
Και προσθέτει: «Καθημερινά έρχονται στη Συνομοσπονδία επιστολές συναδέλφων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στον Τειρεσία. Ένας συνάδελφος δεν δύναται ούτε να πληρώσει το ενοίκιο της επιχείρησής του».
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν μπει φέτος στη λίστα με αυτούς που κέρδισαν τη σεζόν, με τη βόρεια Ελλάδα αν και σε πρώτο στάδιο σημείωσε υψηλές επιδόσεις, στη συνέχεια κατέγραψε πτωτική πορεία λόγω του υποχρεωτικού τεστ και του κλεισίματος των συνόρων.
«Η Κρήτη κινήθηκε αρκετά, κάποιες περιοχές κινήθηκαν περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου η ζήτηση ήταν υψηλότερη σε σχέση με την Αγία Πελαγία», καταλήγει ο Π. Τοκούζης.