Λύματα Ελλάδα: Το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί – Αυξημένος ο φόβος για την περίοδο των γιορτών

Λύματα Ελλάδα: Το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί – Αυξημένος ο φόβος για την περίοδο των γιορτών

Λύματα Ελλάδα: Το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί στα τελευταία επίπεδα του Οκτωβρίου

Λύματα Ελλάδα: Το ιικό φορτίο δείχνει να έχει πλέον σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της ομάδας του ΑΠΘ. Μάλιστα το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα που είχαν μετρηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Στο παρακάτω διάγραμμα, φαίνεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου και έπειτα, το ιικό φορτίο έπεσε από το κόκκινο στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις μικρές αυξομειώσεις, υπάρχει μία τάση αποκλιμάκωσης.

Λύματα Ελλάδα: Το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί – Αυξημένος ο φόβος για την περίοδο των γιορτών

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, «Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δε βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα».

Ακόμα πρόσθεσε ότι αυτή η σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο, είναι εύκολο να ξεφύγει μέσα στις γιορτές με το συνωστισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε «μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

Η είδηση της ημέρας

Τέλος, κατέληξε «Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες».

Δείτε τι ανέφερε επίσης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ κ. Καραπάντσιος για την πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα της Ελλάδας

Ο κ. Θεόδωρος Καραπάντσιος ανέφερε «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. ‘Αρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Προτεινόμενα