Μαθεύτηκαν σήμερα τα ευχάριστα, όλοι παγκοσμίως αποθεώνουν την Ελλάδα

by Newsroom i-diakopes.gr
Μαθεύτηκαν σήμερα τα ευχάριστα, όλοι παγκοσμίως αποθεώνουν την Ελλάδα

Reuters: Το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της Ελλάδας – Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί και η οικονομία θα «εκτοξευτεί»
H χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για πλήρη ανάκαμψη, ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία.

Στα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινή ανάλυσή του. Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της.

Μαθεύτηκαν σήμερα τα ευχάριστα, όλοι παγκοσμίως αποθεώνουν την Ελλάδα

Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί», όπως τονίζει το πρακτορείο, και προσθέτει ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για πλήρη ανάκαμψη, ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία, κάτι που φανερώνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες.

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κατακόρυφα, χαμηλότερα από εκείνο της Ιταλίας, και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα ακόμα σημάδι κανονικότητας.

«Η απομάκρυνση της συμμετοχής του κράτους αποτελεί σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Wim-Hein Pals, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον», σημείωσε ο ίδιος.

Το Reuters επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: την κρατούν πίσω οι ίδιοι οι “γίγαντες” της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

Ύστερα από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η μείωση των γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώ η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα κρατικά οικονομικά.

Πολλοί Έλληνες που ταλανίζονται από την κρίση δηλώνουν ότι βλέπουν μικρή διαφορά, καθώς οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ευρύτερα οφέλη της ανάκαμψης θα χρειαστούν χρόνο. Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από τους τυπικούς οικονομικούς μοχλούς του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, προέρχονται από χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως τα αγροτικά προϊόντα, τα καύσιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.

« Οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους του χρήματος», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Η αναζωογόνηση της οικονομίας

Από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018 αναβίωσε το τραπεζικό της σύστημα και στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες. Το 2022 αποπλήρωσε το ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό σημειώνει το Reuters.

Προτεινόμενα