Μέγα το θαύμα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στο Άγιο Όρος: 18χρονος μουγγός μίλησε μπροστά στην εικόνα

Παναγία Γοργοεπήκοος: 8χρονος μουγγός μίλησε μπροστά στην εικόνα

Συγκλονίζει για μία καόμη φορά, το θαύμα της Παναγίας μας, το οποίο αφηγήθηκε ο μοναχός Γαβριήλ από τη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Ορους για έναν 18χρονο μουγκό. Το παιδί, μίλησε πρώτη φορά στη ζωή του μόλις βρέθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο νεαρός είχε πρόβλημα ομιλίας, αλλά όταν βρέθηκε στο Αγιον Ορος και προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή του Δοχειαρίου, άρχισε να μιλάει καθαρά! Το συγκλονιστικό γεγονός περιέγραψε, καθηλώνοντας τους πιστούς, ο μοναχός ευρισκόμενος στην Καλαμαριά κατά την υποδοχή του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας.

Ο μοναχός Γαβριήλ εκπροσωπούσε τον ηγούμενο της Μονής Δοχειαρίου, αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, ο οποίος έδωσε την ευλογία του για να μεταφερθεί το ιερό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας στην Καλαμαριά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μέσα στον κατάμεστο ναό ο γέροντας μίλησε για τη θαυματουργή εικόνα και περιέγραψε ένα θαυμαστό γεγονός. Σύμφωνα με όσα είπε, ο 18χρονος Σκοπιανός από την πόλη Στρώμνιτσα, που αντιμετώπιζε πρόβλημα ομιλίας, έμαθε για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου και θέλησε να την επισκεφθεί για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Αυτός που του μίλησε για την εικόνα ήταν ένας γνωστός της οικογένειάς του από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τον βοήθησε να φτάσει στο Περιβόλι της Παναγιάς. Συνοδευόμενος από τον πατέρα του ο νεαρός, που δεν είχε μιλήσει ποτέ στη ζωή του και έβγαζε μόνο άναρθρες κραυγές, έφτασε στο μοναστήρι στα τέλη Νοεμβρίου. «Εκεί τον υποδέχθηκε ο μοναχός Γαβριήλ, ο οποίος είναι προσμονάριος, έχει δηλαδή το διακόνημα να υποδέχεται προσκυνητές και να κάνει παρακλήσεις στην Παναγία, όταν του το ζητούν.

Ο μοναχός δέχθηκε τον πατέρα και τον γιο του, ο οποίος δεν μιλούσε καθόλου. Οση ώρα έκανε παράκληση ο Γαβριήλ ο πατέρας του νεαρού έκλαιγε. Μόλις τελείωσε ο μοναχός, ο γιος κοίταξε τον πατέρα του και του είπε με καθαρή φωνή: “Πατέρα, μην κλαις”! Αν και δεν μιλούσε προτού φτάσει στο μοναστήρι, στη συνέχισε άρχισε να ομιλεί κανονικά!» περιέγραψε συγκλονισμένος στην «Espresso» ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος ήταν παρών στην υποδοχή της εικόνας και άκουσε το κήρυγμα του μοναχού Γαβριήλ.

Εκατοντάδες πιστοί για την εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου

«Ο μοναχός ήταν πολύ συγκινημένος. Μας μίλησε για τον λόγο για τον οποίο έφτασε η εικόνα στην Καλαμαριά, ανέφερε ότι η Παναγία η Γοργοεπηκόος έχει κάνει πολλά θαύματα και μας περιέγραψε το τελευταίο από αυτά…» εξήγησε ο μητροπολίτης.

Την εξιστόρηση του θαύματος άκουσαν συγκλονισμένοι και οι εκατοντάδες πιστοί που υποδέχθηκαν την ιερή εικόνα στην κεντρική πλατεία της πόλης και τη συνόδευσαν με πομπή στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αρετσού, όπου ενθρονίστηκε από τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Οπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου έχει κάνει πολλά θαύματα, ωστόσο τα περισσότερα βλέπουν σπάνια το φως της δημοσιότητας, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της Εκκλησίας να τα δημοσιοποιεί.

Παναγία Γοργοεπήκοος: Η ιστορία του μοναστηριού με το περίφημο ξυλόγλυπτο κιβώριο

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου είναι η πρώτη μονή που υποδέχεται από τα δυτικά τους προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγιάς. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου Ευθύμιο Δοχειάρη (αποθηκάριος) και αφιερώθηκε στον άγιο Νικόλαο. Πειρατές κατέστρεψαν το μοναστήρι, το οποίο ξανακτίστηκε το 1578 στον σημερινό χώρο όπου είναι η Μονή Δοχειαρίου.

Υστερα από ένα θαύμα των αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, το μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα χτίστηκαν νέες πτέρυγες και το καμπαναριό.

Το 1783 κατασκευάστηκε το αξιόλογο τέμπλο και το περίφημο ξυλόγλυπτο κιβώριο της Αγίας Τράπεζας. Σήμερα η μονή έχει 10 παρεκκλήσια, πολλά από τα οποία είναι τοιχογραφημένα. Το υψηλό καθολικό της μονής τοιχογραφήθηκε το 1568 από τον Τζώρτζη και οι τοιχογραφίες είναι θαυμάσιες. Το τέμπλο και το κιβώριο, που είναι ξυλόγλυπτα, πλούσια σε σχήματα και φυτικό διάκοσμο, θεωρούνται τα ωραιότερα του Αγίου Ορους.

Στη Μονή Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Είναι τοιχογραφία και βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι, στο οποίο καθημερινά ένας ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς τη Θεοτόκο, ζητώντας βοήθεια για τους χριστιανούς.

Η τοιχογραφία της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, που βρίσκεται από το 1563 στη Μονή Δοχειαρίου, είναι η γνωστότερη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ορους, αμέσως μετά την Παναγία την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων και την Παναγία «Αξιον Εστί».

Το θεοτοκωνύμιο «Γοργοεπήκοος», μάλιστα, το διάλεξε με θαυματουργό τρόπο η ίδια η Θεοτόκος, αφού η πρώτη αγιογραφηθείσα εικόνα της στη μονή την ανέφερε ως Βρεφοκρατούσα, Φοβερά Προστασία και Γοργοεπήκοο.

Το 1646, ένας τραπεζάρης μοναχός, ονόματι Νείλος, περνούσε μπροστά από την εικόνα κρατώντας αναμμένα δαδιά. Μια βραδιά άκουσε μια φωνή να του λέει: «Μην περνάς από εδώ και μαυρίζεις τον τόπο με καπνό»! Ο μοναχός δεν έδωσε σημασία, αλλά, όταν ύστερα από λίγες ημέρες ξαναπέρασε με αναμμένα δαδιά, άκουσε πάλι τη φωνή: «Ω μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;»

Η τιμωρία για την ανυπακοή του ήταν να χάσει το φως του. Ο μοναχός κατασκεύασε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την παρακαλούσε συνεχώς να του συγχωρέσει το εξ απροσεξίας αμάρτημα. Και η Θεοτόκος εισάκουσε την προσευχή του. «Ιδού, από σήμερα σου χαρίζω το φως και πρόσεξε στο εξής να μην περάσεις με αναμμένα δαδιά, γιατί εγώ είμαι η Κυρία της μονής αυτής και γοργά υπακούω σ’ εκείνους που με επικαλούνται και τους χαρίζω τα προς σωτηρία αιτήματά τους, διότι καλούμαι Γοργοεπήκοος» του είπε.

Το τάμα του συνταγματάρχη

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος έχει κάνει πολλά θαύματα, που είναι γραμμένα στη Μονή Δοχειαρίου και σε άλλα μοναστήρια ή εκκλησίες με το όνομά Της. Ενα από αυτά βίωσε η οικογένεια ενός συνταγματάρχη, όταν παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας στον 22χρονο γιο του και έπρεπε να χειρουργηθεί. Εξω από το χειρουργείο δέχθηκε τηλεφώνημα από συνάδελφό του στρατιωτικό από τη Σάμο, που του ανέφερε ότι η Παναγία Γοργοεπήκοος σπεύδει γοργά προς βοήθεια σε όσους την επικαλούνται.
Εκείνη τη στιγμή, η σύζυγος του αξιωματικού βρήκε στο πορτοφόλι της μια εικονίτσα της Παναγίας Γοργοεπηκόου, που δεν υπήρχε πριν. Ο συνταγματάρχης έκανε τάμα να πάει με τον γιο του στη Μονή Δοχειαρίου και να προσκυνήσουν την Παναγία, όπως και έκαναν αφού η εγχείρηση έγινε με επιτυχία.

Το 2015, κατά την υποδοχή της εικόνας στην κεντρική πλατεία του Σοχού, ο ηγούμενος της μονής, γέροντας Γρηγόριος, μίλησε στους πιστούς για ένα θαύμα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το δάσος κοντά στη Μονή Δοχειαρίου είχε πάρει φωτιά. Οι φλόγες πλησίασαν στη μονή και οι πατέρες πήγαν μπροστά στη φωτιά την εικόνα της Παναγίας. Αμέσως, το μέτωπο άλλαξε πορεία, γύρισε προς το καμένο δάσος, έσβησε και η μονή γλίτωσε.

Related posts

Βαρύ πένθος για τον Μιχάλη Κουινέλη – Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική