Μεγάλη Δευτέρα: Τι συμβολίζει η πρώτη ημέρα στην Εβδομάδα των Παθών

by Ioanna Themistocleous
Μεγάλη Δευτέρα: Τι συμβολίζει η πρώτη ημέρα στην Εβδομάδα των Παθών

Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη των Αγίων παθών του Χριστού, τα οποία συνεχίζονται όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, με κατάληξη την Ανάσταση και το Πάσχα.

Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε.

Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίστηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρησε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο,όμως διαπίστωσε ότι η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.

Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε και γι’ αυτό λέγεται καταραμένη συκιά ή ξηρανθείσα συκιά. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.

Θάνατος 12χρονης στου Ρέντη: «Ράγισε» ο παππούς της on camera – Το κορίτσι ζούσε μόνο του, κάτω από γέφυρα

«Δεν πενθεί, είναι μια χαρά χαρούμενος»: Η 1η φωτό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου μέσα από τη φυλακή 4 χρόνια μετά τη δολοφονία της Κάρολαϊν

ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟ – ΕΧΑΣΕ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ – ΣΟΒΑΡΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ανήμερα της γιορτής του

Όχι δεν είναι μοντέλο – Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης – Η μεγάλη αλλαγή που έκανε

Προτεινόμενα