Μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία: Υποδέχτηκαν στον Πειραιά την εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας και το Λάβαρο της Επανάστασης

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς: Υποδέχτηκε την εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας και το Λάβαρο της Επανάστασης

Με μία μεγάλη γιορτή υποδέχτηκε ο Πειραιάς, την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας και το ιστορικό Λάβαρο της Επανάστασης του 1821. Τα ιερά αυτά κειμήλια προέρχονταν από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας και το ιστορικό Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, ιερά κειμήλια από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων υποδέχτηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία “Δημήτρια 2021” που διοργανώνει από 17 -31 Οκτωβρίου. Η έναρξη των εκδηλώσεων άρχισε σήμερα την Κυριακή 17/10 με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας και του ιστορικού Λαβάρου έλαβε χώρα την Κυριακή 17/10 στις 18:00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τα ιερά κειμήλια κόμισε ο καθηγούμενος της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος.

Στις 21:30 θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία για την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λαυριώτισσας

Στη συνέχεια θα τελεσθούν Δοξολογία και η Ιερά Παράκληση.

Οι λόγοι πού οδήγησαν στο χτίσιμο του Ναού του Αγίου Δημητρίου είναι η αύξηση του πληθυσμού της περιοχής λόγω των προσφύγων απ’ την Μικρά Ασία. Στο σημείο πού πρωτοχτίστηκε ο μικρός ναός προϋπήρχε μικρό προσκυνητάρι του Αγίου πού σύμφωνα με την προφορική παράδοση βρέθηκε εικόνα του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου η οποία φυλάσσεται στο μουσείο του Ιερού Ναού.

Η είδηση της ημέρας

Σαν ενορία ιδρύθηκε με το σχετικό προεδρικό διάταγμα το 1923. Ο σημερινός Ναός θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1949. Ετελέσθη κατά το τυπικό της Εκκλησίας ο σχετικός αγιασμός επί τη θεμελιώσει Ιερού Ναού από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αντώνιο Τσίγκα. Ο ναός ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τον βυζαντινό ρυθμό και διήρκησε 14 χρόνια μέχρι την τέλεση των εγκαινίων.

Ο μηχανικός του έργου ήταν ο κ.Νομικός. Στην ανοικοδόμηση σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο σύλλογος αποπερατώσεως του Ιερού Ναού υπό την προεδρία του ιερέως Μιχαήλ Φερούση. Οι ενορίτες με πολλή θέρμη και ζήλο θέλησαν να βοηθήσουν παντοιοτρόπως οικονομικά και ηθικά την απόκτηση του νέου τους Ναού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 1962 από τον Επίσκοπο Αχαΐας και κατόπιν Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα.
Ο πρώτος εφημέριος της ενορίας ήταν ο π.Σέργιος Ιωαννίδης ο οποίος εφημέρευσε από τον Αύγουστο του 1923 έως τον Μάιο του 1950 και από τον Ιανουάριο του 1929 είχε ως μόνιμο συνεφημέριο τον π.Αριστείδη Κοτζιά. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήει στον Ναό μας 47 Ιερείς και Διάκονοι.

Ο Ναός μας ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στα όρια του δήμου Πειραιώς. Συνορεύει ανατολικά επί των οδών Αιτωλικού, Ραιδεστού, και Θερμοπυλών με τις ενορίες της Αγία Σοφίας και των Εισοδίων της Θεοτόκου, δυτικά επί της οδού Δογάνης με την ενορία της Υπαπαντής, βόρεια επί των οδών Ικτίνου και Έλλης με τον δήμο Νικαίας και την ενορία των Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και νότια επί της οδού Ροδόπης με την ενορία του Αγίου Διονυσίου. O πληθυσμός της ενορίας μας υπολογίζεται γύρω στις 20.000 ψυχές.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς: Εικόνες από τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του