Μετά τις μωβ έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες: Η νέα εκτίμηση των ειδικών

by Τόνια Τζαφέρη
Μετά τις μωβ έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες: Η νέα εκτίμηση των ειδικών

Γαλάζιες μέδουσες: To νέο είδος που εντοπίστηκε σε παραλίες

Όπως όλα δείχνουν δεν θα μασ αφήσουν και πολύ σε ησυχία οι μέδουσες φέτος το καλοκαίρι, αφού όχι μόνο έχουν κατακλύσει τις παραλίες, μάλιστα έχουμε και ένα νέο είδος σύμφωνα με τους ειδικούς. Για ένα μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Με τις μωβ μέδουσες να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στις ελληνικές θάλασσες, η πλατφόρμα iNaturalist που καταγράφει καθημερινά τον πληθυσμό του καλοκαιρινού εισβολέα, τονίζει «βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης να είναι στον Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, από την κεντρική Ελλάδα και κάτω», σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν αρκετά μικρότερους πληθυσμούς στην Χαλκιδική, Κρήτη, Βόρειο Ευβοϊκό και Δωδεκάνησα για τον μήνα Ιούνιο.

Μετά τις μωβ έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες: Η νέα εκτίμηση των ειδικών

Περισσότερες πληροφορίες για τις μέδουσες που παρατηρούνται στην χώρα

Το JellyReport βασίζεται μόνο στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist και όχι στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.

Με αυτό τον καιρό υπάρχει μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος και να απομακρυνθούν κάποιες μέδουσες. Πάντα όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις ξανα-επαναφέρουν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.

Για ένα μήνα θα υπάρξει έξαρση της γαλάζιας μέδουσας

Όπως σημειώνεται ακόμη, για 1 μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Μετά τις μωβ έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες: Η νέα εκτίμηση των ειδικών

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής, σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε τη μηχανή πασίγνωστου ηθοποιού, σέρνοντάς την για μέτρα επί της λεωφόρου Συγγρού

Έκτακτο: Μεγάλος σεισμός τώρα ταρακουνάει την Ελλάδα

Πάμφθnνα είδη σπıτιού, εξαıρετική ποıότnτα: Η Ελληνıκή εταιρiα που απεıλεi τα ΙΚΕΑ, έχει 600 παραγγελiες τη μέρα

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

Προτεινόμενα